Реклама / Ads
74| 16359 |08.02.2012 НОВИНИ

10-метрови вълни заляха Поморие, цунами удари и Варна

.
вълни заливат Поморие Източник: Frognews.bg
Гигантски вълни заляха Поморие. Петметровите вълни, които потопиха крайбрежието на Царево, вече са във Варна, алармират местни жители. Водният стълб наподобява с височината си предизвиканото от земетресение цунами във Варненския залив през далечната 543 година.
 

  

Има и разрушени лодки, съобщават от общината. Кметът на града и екипи на отговорните институции са на мястото на инцидента. Общинският кризисен щаб в Царево в момента решава какви мерки да се предприемат за овладяване на кризисната ситуация.

Бурното вълнение на морето тази сутрин достигна 6 бала край курорта „Камчия". Вълните са високи около 5 метра, каза доц. Атанас Палазов - директор на Института по океанология към БАН. Пред Дарик ученият заяви, че подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно. При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат, предупреди океанологът.

Най-големите вълни, които са регистрирани през годините във Варненския залив, са били около 6 метра. Това може да се получи само при север-североизточен вятър, посочи доц. Палазов.

Вълнението в открито море е още по-голямо. Вълните, които въздействат на брега, обаче са по-опасни. Поражения и наводнения по брега може да има, ако заедно със силното вълнение има и повдигане на морското ниво. Засега няма сведения за такова. „Ако духа 5-6 дни, тогава става опасно", обясни шефът на Института по океанология.

Към момента няма опасност за корабите по северното Черноморие. Екипажите на плавателните съдове са информирани за обстановката и са взели мерки, съобщиха за Дарик от Морски спасително-координационен център - Варна.

Три-четири бала е вълнението в района на пристанище Варна. Заради вълнението и вятъра портът остава затворен вече втори ден.

В 8 часа тази сутрин във Варна бяха измерени минус 11,2 градуса. Температурата на морската вода по северното Черноморие е 1 градус. По данни на „Пристанищна инфраструктура" към 12,20 часа в района на Варненския залив духа силен северен вятър с пориви до 9,5 м/с, а температурата във Варна е минус 8,3 градуса.

 

В Поморие заради силния вятър и вълнение в Черно море е нарушена цялостта на Пясъчната коса в отсечката между източния край на каменната дамба и почивните станции „Козлодуй” и „Анимяк” в северната част на гр.Поморие. В района на Централен плаж-гр.Поморие, в отсечката между Военно-почивен дом и сградата на централния вход на плажа.
В района на бул.”П.К.Яворов” гр.Поморие – в отсечката между западния край на брегозащитната стена и бивш „Лимонаден цех”. Има разбити плавателни съдове-яхти и лодки, с местостоянки източен, южен хелинг и в района на лодкостоянката в кв.”Свети Георги” гр.Поморие.  В района на пристанище Поморие РК”Димчо Карагьозов” са скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията на пристанището.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 12867 |30.01.2012 Студът в Чирпан удари рекорд – минус 24 градуса . 5| 5841 |15.01.2012 Удариха контрабандния внос на цигари . 21| 8259 |02.01.2012 Икономисти прогнозират размяна на ядрени удари, войни и забавяне на икономиката . 0| 5981 |31.12.2011 Челно се удариха кола и джип в Троянско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads