Реклама / Ads
24| 8043 |06.05.2013 НОВИНИ

10 нови изтребители за Българската армия

.
Източник: Булфото
"Българската армия трябва да бъде модернизирана и технологично преоборудвана, за да може, в бързо променящия се 21 век, ние да бъдем адекватни", каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, след края на тържествения военен парад за 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
 

"Аз съм много за това – да купим и няколко изтребителя за Българската армия. Не бива да разчитаме само на старите", каза още държавният глава.

"Българската армия трябва да има високо самочувствие. Нашата нация има нужда от силна и ефективна армия. Имаме нужда от нови самолети, имаме нужда от нова техника. Виждате колко е силна връзката - това е армията на народа, тя произтича от народа и тя е създадена да пази народа", посочи държавният глава. Той припомни пожарите от миналата година и важната роля на армията в погасяването им.

"Българската армия има важна мисия и трябва да й помогнем, за да я извършва с достойнство."

"Разчетите показват, че могат да се закупят 9 - 10 изтребителя за Българската армия. Армията се подготвя добре с тази програма. Много експерти провериха, ходиха по целия свят. Очакваме до месец да влезем във финалната фаза на предварителната подготовка на процедурата и тя да приключи до три месеца. След това ще бъде необходимо решение на новия парламент и правителство".

Плевнелиев уточни, че експертите обсъждат няколко различни модела за нови изтребители.

"Това е публична процедура. Искаме всички цифри да са публични и достатъчно рано да бъдат сложени за дебат в съответните парламентарни комисии", отбеляза президентът.

"Нашата армия не може да очаква безграничен лимит и финансиране. В рамките на ограничените възможности, трябва да се вземе най-доброто решение. Нашата армия има нужда от превъоръжаване и технологично обновление. Войните в 21 век се водят по много по-различен начин. Ние трябва да подобрим комуникационните системи, трябва да помислим за безпилотни самолети, инфрачервени камери, нови начини за комуникация. Тези неща стоят на дневен ред, ще ги постигнем малко по малко, скромно, но с визия за напред", каза още президентът Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4925 |06.05.2013 ЧЕЗ започва 32 нови проекта в Западна България . 10| 6100 |06.05.2013 Плевнелиев: Високо е доверието в Българската армия . 2| 5575 |02.05.2013 Борислав Гуцанов: Във Варна има много ясни възможности за нови работни места . 4| 6354 |30.04.2013 Лидер открива нови работни места за Деня на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads