Реклама / Ads
3| 6136 |28.07.2013 НОВИНИ

10 правила за спасяване от летния мор

.
Групово спасяване от жегата...
Хладен душ е първото ви спасение от сахарските жеги, които се задавт у нас. Това е първото, което трябва да направите, усетите ли, че ви става горещо, а температурата навън минава 32 градуса.
 
Това съветват лекарите за следващата седмица, за която метеоролозите твърдят, че ще е наистина гореща. Общо 10 правила препоръчват лекарите, когато слънцето напече яко.

Климатикът също е добър вариант за спасение от топлинни удари. По начало не се препоръчват излизания и разходки в пиковите топлинни часове на деня, но ако вече сте го напарвили, приютете се в някое хладно кафене или влезте да разгледате най-близкия МОЛ, съветват медиците.

Не разчитайте на вентилаторите. Учените са изчислили, че при температура над 35 градуса те са практически безмислени, защото не охлаждат нито помещението, нито тялото.

Не забравяйте да спуснете още сутринта пердетата и щорите в къщи. Това е простичка, но ефективна мярка, която гарантира поне 40% по-гладен въздух отколкото навън. Някои съвременни щори достигат ефективност до 80%.

Въздържайте се от физически натоварвания и спортуване. Ако все пак искате да поддържате спортната си фирма – правете го рано сутрин.

Запомнете: изпивайте поне 8-10 чаши вода на ден! Ако температурите минат границата от 33 градуса – добавете още поне две чаши. При това е задължително да намалите до минимум употребата на сладки и газирани напитки, както и напитките с кофеин. Това не е прищявка, а много важно правило. До алкохол в горещото време въобще не се докосвайте! Късно вечер по хладина или направо изчакайте парвите дни на есента.

Не забравяйте да си вземете шапка, когато тръгвате да излизате. Мажете лицето и ръцете си с крем, за да ги предпазите от слънчевите лъчи.

Хората над 55 годишна възраст трябва да са особено внимателни. Горещините им действат зле, независимо дали се чувстват здрави и бодри. Слънчето е опасно и за децата. Не ги оставяйте да тичат в най-големия пек. Море и басейн са истинско спасение, но ако ги няма наблизо – влизайте в банята по-често.

Деветото правило, но не и по значение, е пиенето на топъл чай. Правят го всички, които живеят в горещи райони. В пустините е направо задължителен.

И десето: мерете си редовно кръвното. Това не е прищявка. Жегите влияят на всички възрасти, затова ако засечете промяна – звънете на личния с лекар за консултация.

Всъщност най-добре е, ако имате възможност, стане ли горещо, да отидете на планина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5018 |23.07.2013 Правят алтернативен маршрут за спасяване на миньорите . 3| 6117 |14.07.2013 Летният грип идва с два вируса . 56| 6166 |19.06.2013 Мая Манолова: Хората искат ясни правила в новия Изборен кодекс . 3| 5107 |22.05.2013 Държавните пари ще се съхраняват по нови правила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads