Реклама / Ads
10| 18149 |05.12.2013 НОВИНИ

10 съвета как да пестим ток

.
Данните на ЧЕЗ показват, че средната консумация на електроенергия на клиент през зимните месеци (декември, януари и февруари) в периода 2009-2013 г. е 320 киловатчаса, което е с 68% повече отколкото през септември за същия период. За сравнение средното потребление за септември през последните 5 години е 191 киловатчаса.
 

Причина за рязкото нарастване на потреблението през зимата е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България - около 40% от общата консумация. Това е значително над средното ниво за ЕС от 24%.

"Много е важно клиентите ни да знаят, че малка промяна в ежедневните навици може да намали значително сметките им за електроенергия. Надявам се, че със съветите и информацията, която предоставяме, заедно с нашите партньори от СОФЕНА, ще помогнем на нашите клиенти да контролират своето потребление.", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България на пресконференция за представяне на кампанията.

Съвместно с експертите от софийската енергийна агенция СОФЕНА, ЧЕЗ подготви 10 съвета, които могат да намалят сметката за ток с до 15%. Изследванията на агенцията показват, че над 70% от сметката на четиричленно домакинство през зимните месеци е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

В рамките на кампанията ЧЕЗ предвижда различни инициативи за популяризиране на разумното и отговорно потребление на електроенергия. В сътрудничество със СОФЕНА ще бъде изготвена информационна брошура със съвети за спестяване на електрoенергия. Тя ще бъде изпратена до клиентите на ЧЕЗ в началото на януари 2014 г.

Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и средната консумацията на основните електроуреди в домакинството ще бъде публикувана в подсекция „Енергийна ефективност” на www.cez.bg (https://www.cez.bg/bg/za-klienta/energijna-efektivnost.html). Клиентите ще имат достъп до калкулатор, който автоматично изчислява потреблението на всеки един от електроуредите в домакинството в зависимост от неговите параметри като мощност, клас енергийна ефективност, обем и др. Освен това в подсекцията ще има и калкулатор за текущо проследяване на сметката за електроенергия.

ЧЕЗ ще започне образователна кампания за енергийна ефективност сред ученици от 1-4 клас. Служители на ЧЕЗ ще проведат беседи в 9 начални училища в Западна България и ще раздадат занимателни книжки със съвети и игри, свързани с отговорното използване на електроенергията на децата.

10 СЪВЕТА ЗА РАЗУМНО И ОТГОВОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

Лесните за прилагане правила могат да спестят до 15% от сметката за електроенергия, показват данните от съвместно проучване на ЧЕЗ и Софийска енергийна агенция СОФЕНА.

Отопление и топла вода

1.    Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%.

2.    Намалете вашата сметка за подгряване на вода до 10%, като понижите температурата на нагревателя от 60°C на 55°C.

3.    Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа – положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

Готвене

4.    Използвайте остатъчната топлина на фурната. Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа.

5.    Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане – така можете да постигнете икономия на електроенергия до 20%.

6.    Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

Охлаждане

7.    Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

8.    Размразявайте хладилника си колкото може по-често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

Пране, миене, сушене

9.    Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура. Tака ще спестите енергията, необходима за загряване на водата.

Развлечение (телевизор, компютър, малки електроуреди)

10.    Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уредите от контакта, когато не ги използвате. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа годишно около 150 kWh електроенергия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5647 |21.11.2013 Атанас Мерджанов: На съвета при президента бе зададен държавнически тон . 17| 5523 |06.11.2013 Експерти: Режем администрацията в МВР и МО - пестим 1 млрд. лв. . 28| 5731 |22.06.2013 Мартин Шулц дойде на заседанието на Съвета на ПЕС в София . 88| 6956 |14.06.2013 Президентът свиква извънредно Съвета за национална сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads