Реклама / Ads
15| 7954 |30.05.2020 НОВИНИ

10 са вече обвинените за боклука, снимка с имена на убити и големи суми пари шокира разследващите

.
Сийка Милева
10 души вече са с обвинения след акцията, при която беше арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Трима от тях са обвинени в престъпления с ДДС, а другите 7 са обвинени за участие в организирана престъпна група. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата.
 

В жилище, обитавано от един от обвиняемите, е открита снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които са убити". Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

 
"Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От жилището на П.Б. са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и МРРБ, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления, добави още Милева.

Извършени са проверки в 40 обекта. Установени са нарушения, свързани с околната среда, престъпления с ДДС, допълва НТВ.

 

Групата е била от 7 души, включително и длъжностни лица. Един от тях е именно заместник-министърът на околната среда Красимир Живков. Установено е, че той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина. Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.

Има и задържан бизнесмен от Плевен. В неделя Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за заместник-министър Красимир Живков. 

 

Прокурор Брезашка, наблюдаващ прокурор, заяви, че групата е създадена с участие на длъжностни лица. Едно от лицата е зам.-министърът Красимир Живков и директорът на РИОСВ-Плевен. Установено е, че зам.-министърът е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина. Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.

 

И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка. Директорът на РИОСВ- Плевен, например, не само, че не е осъществявал контрол, а под негово въздействие съвместно с представители на търговските дружества фиктивно са били извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица. Отразявани са в протоколите неверни обстоятелства, каза още Брезашка.

 

За единия от братята Бобокови мярката ще бъде задържане под стража, за другия - парична гаранция от 1 млн. лева, съобщи още прокурор Брезашка.

Разследването се прави съвместно с антимафиотите от Италия. Цялата дейност на ОПГ е била да се изгради верига от дружества, регистрирани в България и Италия и други държави, целта е била да бъде официална дейността на опасните отпадъци като законова дейност, добави прокурор Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6426 |29.05.2020 Красимир Живков и братя Бобокови - вече с обвинения . 4| 7089 |28.05.2020 Анна Заркова: Какво ли ще стане, ако влезе в сила проектираният вече Закон за фалшивите новини? . 2| 7223 |27.05.2020 Адвокат: Повечето охранители, които са осъждани, са преназначени като портиери . 2| 5802 |27.05.2020 Андрей Новаков: Ще получим с 10% повече от европейския бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads