Реклама / Ads

34| 5770 |14.10.2013

100 млн. евро за младежката безработица обеща Орешарски

.
Премиерът Пламен Орешарски заяви, че България ще разполага със 100 млн. евро в борбата с младежката безработица в следващите няколко години. "Образованието ни днес е все по-далеч от модерните форми на преподаването и от съвременните практики", заяви още премиерът при откриването на дискусионния форум в МС "Професионалното образование и обучение - приоритет за България".

Форумът се провежда по негова инициатива и участници в него са министърът на образованието Анелия Клисарова, Меглена Плугчиева, посланик на България в Конфедерация Швейцария, Ивайло Калфин, евродепутат, Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, дипломати, представители на бранша, синдикалисти, учители и други.
 

"Образователната ни система полага усилия за наваксване на изоставането през годините на прехода, продължи премиерът. Необходими са мерки за професионална преквалификация на излезлите вече от образователната система, за да се задоволят нуждите на трудовия пазар", добави премиерът.
 

"Дискусията за образованието вече се води повече от 20 г. Най-често постиганият ефект от тези дебати е появата на нови учебни помагала със спорни качества. Днес образованието ни е все по-далеч от модерните форми на преподаването и от съвременните практики. Нашите ученици лесно цитират, но трудно решават практически казуси. Съществуващите някога техникуми отдавна са закрити. Как да заместим стария подход, неприложим днес, с нов, заимстван от по-напредналите икономика", каза Орешарски.
 

"Най-полезен за нас би бил германският опит - можем ли да заимстваме основните моменти от дуалната система там и няма ли да го побългарим в лошия смисъл на понятието. Много въпроси и малко отговори. Добрата новина е, че България ще разполага със 100 млн. евро за насърчаване на младежката безработица през следващите няколко години", продължи министър-председателят.
 

"Стимулирането на професионалното образование е политика, която дава добри резултати в други страни за насърчаване на полезните знания и практическия опит на младите. А професионалното образование е гаранция и за ускореното икономическо развитие. Този подход ще бъде приоритет за нас и се надявам днешния форум да даде допълнителен тласък на образователната реформа", каза още Пламен Орешарски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 700 хил. евро в брой платил президентът Плевнелиев за къщата си на Халкидики? 87| 8032 |14.10.2013 . Томислав Дончев: 2014 може и да е нулева за европроекти 16| 5297 |13.10.2013 . Златанова: ГЕРБ лъжат за еврофондовете 42| 4787 |12.10.2013 . Получаваме 100 млн. евро срещу младежката безработица 1| 4103 |12.10.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ