Реклама / Ads
4| 5903 |12.12.2012 НОВИНИ

1000 лв. глоба отнася регистраторката на автомобили

.
1000 лева e глобата на рекордьорката по регистрация на автомобили за румънско. Това наложи Районният съд в Добрич на Яница Георгиева. За малко повече от година тя е регистрирала 422 автомобила в КАТ.
 

Всъщност дамата е осъдена за лъжа, съобщава bTV. Излъгала е, че е купила 422 автомобила от Румъния. Истината е, че колите са прехвърлени на нейно име в Добрич, за да може истинските им собственици да си спестят по-високите такси за регистрация в Румъния.

„Наказателното дело срещу Георгиева е от административен характер. В него е установено, че тя се е занимавала с регистрация на автомобили, закупени от румънски граждани, пред сектор „Пътна полиция" в Добрич. Тя обаче не купува колите от Румъния, а изготвяла в района на КАТ-Добрич договорите за покупката им от румънски граждани и декларации за собствеността и начина им на придобиване”, обясни говорителят на Окръжния съд в Добрич Кремена Капралова.

Схемата, по която е действала Георгиева, не е нова и работи във всички гранични с Румъния общини. Румънец си купува кола втора ръка от Западна Европа, след това я продава на българин, който пък я регистрира у нас. Така на съседа му излиза няколко пъти по-евтино. Най-много са мераклиите през лятото, когато на ден в КАТ се регистрират по 70 автомобила на ден.

„Аз си регистрирам колата тук, защото таксата при нас е много висока. Моята кола е с кубатура на двигателя 2,2, дизел, първа регистрация от 1997 година. В Румъния струва около 2000 евро първоначалната регистрация”, разказа румънецът Адриан. У нас му излиза не повече от 400 евро, с платени всички застраховки и екотакса.

Търсенето на подобна услуга от страна на румънците създаде нова професия у нас - регистратор на коли, които според източници на bTV получават между 40 и 50 лева на регистриран автомобил. Те обаче или отричат, че регистрират коли на румънци или просто запазват мълчание.

Простата сметка показва, че ако Яница Георгиева е вземала по 50 лв. на автомобил, годишният й доход от добре измислената далавера надвишава 20 хил. лв.

След като автомобилът бъде регистриран, отново следва покупко-продажба и тя отново става собственост на румънеца. Но той я кара с нашенската регистрация и в родината си и представя генерално пълномощно от продавача пред тамошните власти.

Всъщност в схемата дотук няма нищо незаконно. А в нашата хазна дори влизат пари от регистрациите и застраховките на румънците. Вратичката идва от румънското законодателство, което позволява автомобил да се кара с пълномощно без ограничение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6082 |11.12.2012 Тлъста глоба отнася нашият тир, блокирал сръбска магистрала . 1| 5395 |04.12.2012 Три фирми си го отнасят заради снега . 4| 5261 |04.12.2012 Пипаш сирене без ръкавици - глоба! . 7| 5427 |28.11.2012 Държавата ще си го отнася при гафове със СРС-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads