Реклама / Ads
7| 4908 |25.05.2014 НОВИНИ

1000 лева глоба за снимка с бюлетината

.
Глоба от 1000 лв. чака всеки избирател, който на евровота днес опита да се снима с бюлетината в тъмната стаичка, за да докаже после, че е гласувал за „правилната” формация. Санкцията е разписана в новия Изборен кодекс, който изрично забранява „използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане начина на гласуване”.
 

 

Бюлетината на спипания в такова нарушение ще се анулира, като прегрешилият няма да има право да се поправи с повторно честно гласуване. Фотографирането на вота е масово изискване на търгашите с гласове, за да са сигурни после, че не са си хвърлили парите на вятъра. Наскоро обаче червеният депутат Георги Кадиев алармира и за нова хитрина чрез отбелязването на няколко предварително зададени преференции. Впоследствие би могло да се свери дали броят на бюлетините с отбелязани ключови цифри отговаря на напазаруваните гласоподаватели за съответната секция, съобщава „Монитор”. Санкция от 1000 лв. е предвидена и за избирател, който волно или неволно разгърне бюлетината си на излизане от тъмната стаичка, в резултат на което вотът му стане видим за членовете на секционната комисия, наблюдателите или друг присъстващ в изборното помещение. За да не бъде застрашена тайната на вота, в кодекса е предвидено също лично пространство за гласоподавателите от поне 3 метра около тъмната стаичка, в което не може да припарва никой друг.

 

От изборното помещение пък ще бъдат гонени буйстващи и хулигани както и хора, които носят опасни предмети и оръжие. Всеки гласоподавател ще трябва много внимателно да следи действията на членовете на секционната комисия. Още при получаването на бюлетината той трябва да се увери, че пред него се поставя един печат на гърба й. Освен това пак пред очите му следва експертите от комисията да направят едно прегъване през средата на бюлетината като показно, при което задължително уникалният номер, изписан в долния десен ъгъл, да остане видим. След отбелязването на вота пък се препоръчва освен на две, гласоподавателят да сгъне още веднъж бюлетината, за да скрие добре как е гласувал. След това трябва да отиде отново при някой от членовете на комисията и да наблюдава за поставянето на втори печат на гърба й. Изключително важно е да следи и дали членовете на СИК откъсват уникалния номер от десния ъгъл. Това е ключово за запазване тайната на вота, за да не може впоследствие чрез него да се проследи кой точно е гласувал със съответната бюлетина. Едва след всички тези процедури тя се пуска в урната.

 

Централната избирателна комисия обяви на сайта си горещи телефони, на които гражданите могат да подават сигнали за нарушения при изборния процес. Номерата са 0882 565 115 и 0882 548 778. На тях объркани гласоподаватели ще получават отговори и на всички въпроси, свързани с разпоредбите на Изборния кодекс. МВР също вече пусна денонощна телефонна линия и факс за подаване на сигнали от граждани, които са станали свидетели на изборни престъпления. Номерата на вътрешното ведомство са 02 982 22 32 за обаждания и 02 982 56 46 за факс. Има и e-mail – izbor@mvr.bg. Откриването на линията е част от предприетите в МВР мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на изборите за членове на Европейския парламент. Очаква се гражданите да се възползват от отворените телефони линии, за да се избегне практиката при изборите и референдума от миналата година, когато гласоподаватели масово подпалиха телефон 112. Тогава освен за сигнали гражданите питаха и къде да гласуват. Сега тази проверка може да се прави с SMS на номер 18429 срещу 0,25 лв., както и с обаждане на безплатен телефон 0800 1 4726.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5526 |23.05.2014 Един бон глоба за "педераст" . 38| 10250 |17.05.2014 Тенекеджиева бясна на С.Диков заради снимка с Плевнелиев . 3| 5648 |16.05.2014 А. Масларски: Шефът на КЗП си е купил служебна кола за 50 000 лева . 1| 5186 |08.05.2014 20 бона глоба, ако ви изпратят събирачи на дългове без вест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads