Реклама / Ads
4| 5029 |13.09.2010 НОВИНИ

106 хиляди писма за отнети книжки пътуват

.
106 хил. "покани" на КАТ, с които ще бъдат отнети книжките на снимани в нарушение джигити от цялата страна, са били изпратени до 10 септември т.г.
 

Всеки работен ден от Пътна полиция изпращат поне още 600 призовки на "спипаните" от радарите с камери водачи, които са летели с над 31 км в час над разрешените, известява днес 24 часа. Те ще загубят книжките си за срок от 1 до 3 месеца. Тази участ вече е сполетяла повече от 16 хил. българи, които са били лишени от правото да сядат зад волана, за първите 5 месеца, откакто работят новите модерни устройства, сочат данни на КАТ. "Ако сте от София и сте намерили в пощата си призовка от Пътна полиция, в която ви канят да се явите на гишета от 18 А до 18 В, значи и вас ви е "заковала" камера да се движите по-бързо от разрешеното и психически трябва да се подготвите, че няма да сядате зад волана поне месец", обяснява главен инспектор Любка Маринова от КАТ - София. Всички гишета с номер 18 в софийския КАТ се занимават само със заснетите нарушения. Последната от тези стаи 18 Г, понякога е най-щастлива за шофьорите, защото там се пишат актовете от сектор "Видеонаблюдение" на СДВР, които обикновено заснемат минаване на червено или други неправилни маневри, за които ще ви глобят, но няма да ви вземат книжката.

Най-черни за шофьорите са гишетата от 9 до 13
, където се получават наказателните постановления и ако са ви наказали с отнемане на книжка, там директно ви прибират документа. Само в София всеки ден прибират поне по 20 книжки за нарушения, в страната тази цифра е скочила на 150. От КАТ обаче отново предупреждават, че ако са ви снимали в нарушение и не сте се явили, няма да ви сменят шофьорската книжка или да ви издадат друг документ в Пътна полиция, докато не си приберете акта. Освен това ако не се явите при получена призовка, ще платите и 100 лева глоба за неизпълнение на полицейско разпореждане. До края на миналата седмица в страната са били заснети повече от 180 хил. джигити, които карат с бясна скорост. Заради масовата подмяна на шофьорски книжки в последните месеци всеки ден в КАТ се събират поне по 40 хил. лв. от платени глоби на водачи, които са забавили плащането им, но са били принудени да дадат парите, за да си издадат нова шофьорска книжка.

"В момента използваме едва 20% от възможностите на радарите с камери, защото нямаме физическата възможност да обработваме повече нарушения. Уредите ловят най-наглите джигити на пътя", обяснява гл. инспектор Антон Антонов от отдела, който следи и събира сниманите нарушения от цялата страна. Най-безотговорни продължават да са шофьорите в Старозагорско и Ловешко, средно в страната 15-те камери “ловят” всеки ден по 1200 нарушители. Сред рекордьорите до началото на септември са столичанин, който прелетял през благоевградското с. Мурсалево с 210 км в час при ограничение 50 км/ч. В София служител на частна сигнално-охранителна фирма за 2 ч изфучал 3 пъти със 150 км в час по бул. "Цариградско шосе". Друг рокер от София карал със 181 км в час при ограничение на скоростта 50 км. Само от издадените за 5 месеца актове от снимани нарушения държавата трябва да прибере 18 млн. лв. Ако обаче до края на есента парламентът приеме предложението за т.нар. електронен фиш и бързо плащане на всяко установено с модерните уреди нарушение, приходите ще скочат поне 50 пъти.

"Ако не въведат бързото плащане, няма да успеем да обработим всичките стотици хиляди снимки, преди да изтече давността от 1 г."
, категорични са експертите от МВР. С купуването на още снимащи уреди в КАТ се надяват да подменят и работещите в момента 400 стари радара, с които пътните полицаи дебнат по шосетата у нас. "Не може при всеки знак да сложим наш служител, който да следи дали се спазва. Новата заснемаща техника е хем безпристрастна, хем работи денонощно без почивка", смята гл. инспектор Антонов. Ако се приемат промените в закона, за снимки с бясна скорост ще се плаща само двойна глоба, която може да надхвърли и 2000 лева, но няма да се отнема книжка. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5711 |09.09.2010 Край на плащането в брой над 5 хиляди лева . 1| 4484 |18.08.2010 160 хиляди - на минимална работна заплата . 0| 7200 |13.08.2010 Персеидите качиха хиляди софиянци на Витоша . 10| 5188 |10.08.2010 Москва праща хиляди деца за лечение у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads