Реклама / Ads
0| 3503 |12.03.2019 НОВИНИ

1100 души у нас чакат за бъбречна трансплантация, 8000 са на хемодиализа

.
В България 1100 души чакат за бъбречна трансплантация, а 8000 са на хемодиализа, сочи NOVA, цитирайки последни статистически данни
 

На 11 март българските лекари отбелязаха навършването на 50 години от първата бъбречна трансплантация у нас. Тя е направена в Александровска болница. Българските медици са извършили операцията 15 години след първата бъбречна трансплантация в света. Днес обаче страната ни е на едно от последните места по бъбречни трансплантации в ЕС.

 

"През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по възможно най-гладкия път".

 

Това заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ Александровска доц. Марин Георгиев.  Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100, посочва Георгиев.

 

Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания, за да се определи потенциален донор, а липсва и достатъчно финансиране.

"Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност”, обясни той.

 

По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Марин Георгиев.

 

Според ръководителя на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация.

"Проблемът не е в хората. Той е в организация. всичко е кампанийно. Това е в ръцете на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации. Трябва да се направи една програма, да се определи какъв ресурс е необходим, искаме ли станем член на "Евротрансплант", каза доц. Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4128 |02.02.2019 Лесбийки чакат бебе, заченато инвитро . 0| 3749 |14.01.2019 След застудяването днес ни чакат 10-градусови температури . 1| 3964 |13.11.2018 Майките не отстъпват - чакат оставката на смълчания В. Симеонов . 0| 3633 |09.11.2018 ЕК ни съди за мръсния въздух, чакат ни свирепи глоби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads