Реклама / Ads
21| 5732 |20.02.2013 НОВИНИ

111 щатски конгресмени подкрепят кабинета за разследването в Бургас

.
111 американски конгресмени обявиха подкрепа на българското правителство за разследването на терористичния атентат в Бургас, в писмо, адресирано до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 

„Вашето подробно и задълбочено разследване изгради здрава основа за по-нататъшни действия срещу Хизбулла. В тази връзка, можете да разчитате на нашата подкрепа и в бъдеще, когато предприемате следващите стъпки в тази насока”, се казва в писмото, подписано от конгресмените от САЩ, предаде Фокус. 

„Българският доклад показа неопровержими доказателства, че Хизбулла е отговорна за бургаския терористичен акт. Налице е ясна причина за по-нататъшни действия. Действията на Хизбулла в Европа трябва да бъдат посрещнати с ясен отговор, който да предотврати последващи атаки в Европа и по света. 

Разследването на терористичния акт в Бургас, подкрепено от значителни доказателства и оперативно-разузнавателна информация, е в подкрепа на решението на Съединените щати, Канада и Холандия да квалифицират цялата Хизбулла като терористична организация, както и в подкрепа на действията на Обединеното Кралство и Австралия да сложат военното крило на Хизбула в своите терористични списъци, както и трасира пътя по който трябва да върви Европейският съюз, за да изолира Хизбулла заради нейната подкрепа и подбуждане към тероризъм. 

Поставянето на Хизбулла в списъка на терористичните организации би била следващата логична стъпка в светлината на терористичната активност на тази организация на европейска земя. Възпрепятстването на набирането на финансови средства за Хизбулла в Европа ще допринесе за затрудняване дейността на Хизбулла в общ план, а именно - да планира, финансира и осъществява терористична дейност в Европа и по света. Притесняваме се, че невключването на Хизбулла в терористичния списък ще позволи, дори окуражи, терористичната организация да се възползва от липсата на единство сред държавите-членки на Европейския съюз , както и ще насърчи опитите й за по-нататъшни атаки срещу цивилни граждани. Нещо повече – ако бъдат запазени възможностите на Хизбулла да извършва фондонабиране в Европа, това би поставило под заплаха и би подкопало значимите усилия на Европейския съюз по отношение на Близкоизточния мирен процес”, се казва в писмото.

"Вярваме, че ще работите в насока изграждане на консенсус между членовете на Европейския съюз, а именно – че е спешно необходимо терористичната инфраструктура на Хизбулла да бъде отслабена. С нетърпение очакваме да продължим нашето сътрудничество, както и сътрудничеството с нашите партньори в посока увеличаване на ангажиментите и съпричастността на Съединените щати и Европейския съюз по предотвратяване и недопускане бъдещи терористични действия от страна на Хизбулла", пише в писмото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 6510 |13.02.2013 100 хил. подкрепят референдум за разваляне на договорите с ЕРП-тата . 9| 4967 |10.12.2012 Само 8% от българите подкрепят Македония за ЕС . 55| 5234 |11.07.2011 ДСБ срещу Цветанов, готови да подкрепят вот на недоверие . 10| 4694 |13.04.2011 Хр. Христова: От БСП не са казвали, че подкрепят Кунева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads