Реклама / Ads
9| 5175 |16.06.2009 НОВИНИ

12 хил. протестиращи: Станишев да си ходи

.
В протеста се включиха над 12000 души. Източник: Вяра Йовева
Протестното шествие на няколксо хиляди души - представители на различни браншови организации се проведе днес в София срещу отсъствието на политика за неутрализиране на кризата и корупцията, нарушаване на човешките права както и с искане за отстраняването на тройната коалиция.
 

Сред събралите се имаше представители на учителите, млекопроизводителите, зърнопроизводителите, миньори, ловци, пенсионери, работници в машиностроенето и металургията и други браншови организации.

Всички те призоваваха премиера Станишев да оттегли от Народното събрание законопроекта за събранията, митингите и манифестациите, който им забранява протестни действия пред сградите на държавни институции, както и да се използват животни и автомобили в подобни действия.



Гражданите настояха също за промяна в Кодекса на труда, който с решение правителството регламентира временното отдаване на работник от един работодател на друг.

Синдикатите поискаха да се отмени замразяването на бюджетните заплати, което орязва предвиденото от 1 юли 10-процентно увеличение, както и за гарантиране на финансов ресурс за здравеопазване, социални дейности и образование, а също и за държавните предприятия.

Не на последно място гражданите поискаха увеличаване на размера на обезщетенията за безработица, което ще гарантира защита на съкратените работници в условията на задълбочаващата се рецесия.

"Ако няма реални действия очакваме ефективни стачки, протести и вълнения. За права се воюва по всяко време и преди избори и по време на избори", каза в интервю за Frognews.bg председателят на стачния комитет и вицепрезидент на КНСБ Валентин Никифоров.

По думите му правителството трябва да даде глътка въздух на българската икономика. Тогава вече ще се напълни републиканския бюджет и ще се позволи повишаване на доходите на хората в бюджения сектор. В противен случай безвластието ще доведе до по-неприятни и по-остри социални сблъсъци и загуба на работни места. "Ние не можем да стоим така и да гледаме бездействието на управляващите", добави още председателят на стачния комитет.

Пред протестиращите председателят на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че кризата вече е у нас и е прераснала в криза на потреблението. Христов посочи, че чашата на търпението на работещите е преляла с решението на правителството за замразяване на доходите в бюджетната сфера, което било взето без консултации със синдикатите.

"Ние очакваме конкретни действия, сега сме пред Министерството на екологията. За съжаление от доста време представители на миньорите и металурзите чакат да бъде приета днес делегацията от страна на г-н Чакъров и неговия екип, но явно, че това е поредната подигравка с българските граждани и за това хората викат "Оставка", коментира Никифоров пред Frognews.bg малко преди приключването на протеста.



В центъра ще има още две шествия - на ловците по бул. "Витоша”, където се намира Съюзът на ловците и риболовците, както и шествие на заетите в рудодобива - до Министерството на околната среда и водите на бул. "Мария-Луиза”.

Заради протестите движението на коли по централните столични улици е забранено - от 9.00 ч до 17.00 ч. по бул. "Княз Ал. Дондуков” между ул. "Раковски” и бул. "Княгиня Мария-Луиза” с изключение на мотрисите от градския транспорт; бул. "Цар Освободител” между ул. „Раковски” и бул. "Княгиня М. Луиза”.

От 12.30 ч. до 16.00 ч. ще бъде затворено движението по бул. "Княгиня Мария-Луиза в посока Лъвов мост между ул. "Екзарх Йосиф” и ул. "Струма”.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5273 |15.06.2009 Футболни фенове освиркаха Станишев . 24| 4885 |11.06.2009 Страсбург поряза Станишев за църковния разкол . 30| 4943 |10.06.2009 Станишев преизпълнил обещаното за 4 години . 18| 5404 |08.06.2009 Румяна Желева: Ако Станишев не се шегува, то говори глупости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads