Реклама / Ads
0| 3942 |01.11.2016 НОВИНИ

12 млн. фалшиви евро съхнат в полицията в Пловдив

.
Източник: Булфото
Листове с напечатани неистински банкноти евро на обща стойност 12 млн. евро съхнат в момента в заседателната зала на полицията в Пловдив. Това е част от откритите преди три дни количества фалшиви евро, друга част - пачки с банкноти от по 500 евро бяха представени на брифинг на Апелативна прокуратура днес в Пловдив в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров.
 
Общо 14 млн. в готов вид и заготовки са откритите количества, които водят следи към разкрита вече печатница в Първомай. Срещу нейния собственик Петър Петров - Растера, вече приключи дело на първа инстанция с присъда от 6 години.

По всичко личи, че откритите в много бърз срок след сигнал фалшиви евро са свързани с тази печатница, защото и на откритите там, и на тези сега банкноти има една и съща грешка - в картата на Европа липсва един от ръкавите на Халкидическия полуостров - Атон, съобщи БГНЕС.

14 ловни карабини и ловни автомати са открити също така в дома на един от двамата обвинени за последната находка. Половината са със заличени номера, но всички те са сред откраднатите от обран оръжеен магазин в Хасково преди месеца. Тогава след обира магазинът бе запален.

 В дома на този обвинен са открити и инструменти и заготовки, както и 3 кг марихуана. 12-те милиона фалшиви евро, които в момента съхнат, са извадени от язовир "Мечка" до първомайското село Леново от водолази. Представените днес на брифинга копюри са от този " транш" и, както отбеляза главният прокурор Сотир Цацаров, качеството им наистина е на висота - те просто приличат на употребявани банкноти. " Това е третата стъпка от процес, който се развива успешно от месеци”, каза главният прокурор и припомни два " удара", при които са разбити печатница в Свищовско през април и печатница в Пловдив през октомври тази година. Качеството на печатаните у нас фалшиви евро е много високо, цитира той оценка на експерти от Европол, с чието сътрудничество са осъществени операциите. По скалата на Световната банка за неистински банкноти, при най- висока оценка 10, откритите у нас са 9, 7. " Последната акция е извършена за много кратко време, каза апелативният прокурор Иван Даскалов, от получаването на сигнала до арестите са минали точно три дни. Срещу двамата обвиняеми има няколко повдигнати обвинения, има и трети задържан, срещу когото може би също ще бъде предявен обвинителен акт. По думите на Цацаров, задържаното при тази акция количество - общо около 14 млн. фалшиви евро, листове и заготовки е най-голямото досега.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4687 |30.10.2016 България ще иска еврокомисар по екология или регионално развитие . 1| 4494 |28.10.2016 Спрягат Плевнелиев за нов български еврокомисар . 4| 11659 |28.10.2016 Репуц: Меркел ни изигра за еврокомисар, няма да имаме вече . 2| 3924 |27.10.2016 Евроцент ще струва роуминга на данни в ЕС от 2017 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads