Реклама / Ads
1| 4762 |11.07.2007 НОВИНИ

12-тият час за медиците ни в Либия удря днес

.
Потвърждаване на смъртните присъди, оневиняване или непроизнасяне на присъди - това са вариантите, пред които се намира Върховният съд на Либия днес. Висшият съдебен съвет на Джамахирията ще реши съдбата на нашите медици, ако присъдите бъдат потвърдени. Междувременно стана ясно, че семействата на заразените със СПИН либийски деца са приели финансови компенсации, което в значителна степен ще облекч
 

Днес по обяд Върховният съд на Либия би трябвало да сложи край на СПИН-процеса срещу българските медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство, като се произнесе за виновността или невинността им в процеса за умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца. Ако смъртните присъди бъдат потвърдени, тяхната съдба ще зависи от Висшия съдебен съвет на Джамахирията. Това е последната извънсъдебна инстанция, която има власт да преразгледа смъртните присъди, произнесени от Наказателния съд в Триполи на 19 декември 2006 година. Има източници, които твърдят, че присъдите независимо от всичко, ще бъдат потвърдени. Това съобщава либийското електронно издание "Ал Манара", позовавайки се на "достоверни съдебни източници". Интернет-изданието, известно като трибуна на либийските опозиционери, коментира, че потвърждаването на смъртните присъди срещу обвиняемите ще извади делото от правната сфера и изходът от него вече ще бъде в ръцете на семействата на заразените със СПИН деца и резултата от преговорите им с България, ЕС и САЩ. Адвокат Хари Хараламбиев също не изключи вероятността смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар да бъдат потвърдени. Неговият либийски колега Осман Бизанти заяви, че абсолютно никой не би могъл да предскаже какво ще е окончателното решение.

Що се отнася до шестимата подсъдими, те няма да бъдат в съдебната зала, но по думите на д-р Здравко Георгиев, очакват произнасянето на присъдите под невероятен стрес. Според адвокат Хари Хараламбиев уговорките около обезщетенията за децата не могат да изместят чисто правната проблематика в СПИН-процеса и според него съдът трябва да отговори на въпроса дали българките и палестинецът са заразили децата със СПИН или не. На заседанието на Върховния съд на Либия се очаква да присъства и председателят на Асоциацията на семействата от Бенгази Идрис Лага. В залата ще бъдат още адвокатите Осман Бизанти, Пламен Ялнъзов и Хари Хараламбиев, както и над 15 посланици на държави от ЕС, акредитирани в Триполи. Възможно е обаче съдът и да не произнесе присъди.

Междувременно фондация "Кадафи" обяви, че семействата на заразените със СПИН либийски деца са приели такива финансови компенсации, които ще позволят случаят да бъде разрешен. "Фрогнюз" припомня, че и президентът на САЩ Джордж Буш призова с писмо либийския ръководител Муамар Кадафи да се намеси за освобождаването на българските медици. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5435 |09.07.2007 Медиците в "Пирогов" пред ефективна стачка, Гайдарски шикалкави за споразумението . 0| 5423 |27.06.2007 Либийският съд отложи за 18 юли новото дело за клевета срещу медиците ни . 0| 4849 |24.06.2007 Компенсациите за семействата на болните деца са основният препъни камък в преговорите за медиците ни . 0| 6921 |22.06.2007 Трима нови в ръководството на „Пирогов”, медиците готвят ефективна стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads