Реклама / Ads
46| 5793 |25.09.2011 НОВИНИ

127 души арестува полицията в Катуница

.
Източник: в.Марица
Втора безсънна нощ преживя пловдивското село Катуница след убийството на 19-годишен младеж от близки на ромския бос Цар Киро и нелепата смърт на негов 16-годишен приятел, който издъхна в болницата след стрес.
 


Протестът на местни жители и пристигнали от Пловдив футболни фенове се превърна в истински метеж. Запалени и опустошени бяха четири къщи на ромския бос, както и луксозните му автомобили.


За погромите полицията е арестувала 127 души. Това съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев пред “Дарик”. Той добави, че са създадени няколко филтрационни центъра, където предстоят допълнителни действия - разпознаване на задържаните, като се очакват и указания от прокуратурата. По думите му се очаква да има още арестувани, тъй като разследването продължава.


Размирици и палежи обхванаха Катуница след убийството на 19-годишния Ангел Петров. За смъртта му жителите от селото обвиниха хора от "клана Рашкови".


Войната срещу Цар Киро взе и втора жертва. 16-годишният Павел припадна по време на щурм на имотите на Кирил Рашков. По-късно момчето почина в пловдивска болница. На тийнейджъра му е било присадено сърце преди няколко години, което не е издържало на напрежението.


Близо 24 след смъртта на Ангел бе задържан шофьорът на микробуса, прегазил момчето. Мъжът е напуснал България, след което се е върнал в страната и тогава е бил заловен. 55-годишният мъж бе обявен за издирване, след като на 23 септември прегази с микробус "Форд Транзит" 19-годишното момче.


В късния следобед на 24 септември напрежението в Катуница ескалира. Протестиращи срещу фамилията на Кирил Рашков - Цар Киро подпалиха три от имотите му. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли "Молотов", като скандираха "убийци" и изливаха гнева си.


Главният секретар на МВР Калин Георгиев, който е в пловдивското село, съобщи, че семейство Рашкови са били изведени от къщите им в село Катуница от служители на полицията. Пред Дарик очевидци заявиха, че това е станало веднага след инцидента с 19-годишното момче.


Освен жители на Катуница, в протестите и палежите на 24 септември вечерта се включиха и над 2000 футболни фенове на пловдивските отбори Ботев и Локомотив.


В късните часове на нощта обстановката в пловдивското село се успокои.

На въпрос защо Цар Киро не е разпитан по случая, Калин Георгиев отговори: "До момента нямаме достатъчно данни, които да ни навеждат към открита провокация от страна на Кирил Рашков. Той е на разположение и когато прокуратурата прецени, той може да бъде разпитан".


Георгиев категорично отказа да съобщи къде се намира в момента Кирил Рашков.


Нови безредици се очакват в ранния следобед на 25 септември, когато са погребенията на двете починали момчета. По този повод Калин Георгиев заяви, че са подготвени за всичко, но се надява здравият разум да надделее. "Надявам се да не сме свидетели на такива вандалски прояви, каквито станаха днес, защото това не е справедливост. Ние ще бъдем безкомпромисни и няма по никакъв начин да толерираме нарушаване на обществения ред", категоричен е главният секретар на МВР.


Над 230 полицаи от четири области - Пловдив, Смолян, Пазарджик и Стара Загора, са охранявали село Катуница през изминалото денонощие. Около 150 от тях останаха на пост през цялата нощ.


На 25 септември в 11.00 часа в сградата на Областната дирекция на МВР - Пловдив ще има пресконференция, на която главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на ОД на МВР - Пловдив старши комисар Тодор Чонов и окръжният прокурор ще дадат повече подробности за случващото се в село Катуница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 110| 6970 |24.09.2011 Борисов: Не политизирайте убийството в Катуница . 40| 6715 |24.09.2011 Войната в Катуница ескалира, падна втора жертва . 32| 8341 |19.09.2011 Арестуват бизнесмени, точили пари от "МТел" . 21| 7651 |31.08.2011 Кирил Добрев нямал отношения с арестувания Дерменджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads