Реклама / Ads
10| 4384 |10.05.2013 НОВИНИ

12% са склонни да продадат гласа си

.
12 % от избирателите са склонни да продадат гласа си и не се свенят да декларират това в изследване.
 

Това заяви Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ, пред Фокус.

По думите ѝ това е едно от неизвестните, които могат да променят картината на изборите в неделя. „Резултатите от нашето проучване не могат да бъдат прогноза. Данните ни, обаче, в същото време са достатъчно логични спрямо предишни наши изследвания. Те са част от една тенденция от последните 3 - 4 месеца, но правя уговорката, че не правим прогноза, защото има поне няколко неизвестни, които могат да променят картината, и които в никакъв случай не зависят от социолозите, камо ли от едно социологическо изследване.

Например, ние регистрираме до последно висок дял на колебаещи се избиратели, както и такива, които не желаят да посочат за кого ще гласуват и дали изобщо ще гласуват", каза Йорданова.

Друг фактор, който прави ситуацията неизвестна, е, че има хора, които не знаят кой е правилният знак, с който се отбелязва политическият им избор в бюлетината, така, че тя да бъде зачетена като валидна, смята още директорът на НЦИОМ.

Нямаме никаква информация и какъв ще бъде като дял протестният вот и как като поведение ще се изрази той. Ще може ли да се говори, че част от невалидните бюлетини ще са част от протестния вот или той ще намери друга посока, например ще отиде при малки партии и т.н., допълни Лидия Йорданова.

Според нея има и риск след скандала, който имаше в социологическата общност относно набирането на напълно достоверна информация: „Всички тези неща ни карат да бъдем предпазливи, защото не сме в професията от вчера и за един ден, и защото настояваме на данните ни и в бъдеще да се гледа сериозно. Това, в което сме сигурни, е, че електоралната активност, посочена в това изследване, възлиза на 55%. Не изключваме тя да бъде около този дял - плюс, минус няколко процента. Това все пак е активност, регистрирана в едно последно изследване с дата 8 май."

Припомняме, че по-рано днес НЦИОМ обяви данните от последното си проучване. Според него ГЕРБ получава 34 %, БСП - 25 %, ДПС - 13 %, а „Атака" - 9 %. Четири по-малки партии имат шанс да прескочат бариерата от 4%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5139 |09.05.2013 Курумбашев: Не пилейте гласа си . 107| 17945 |09.05.2013 Ужас! Разкриха мрежа за купуване на над 40 000 гласа, прокурори се крият . 52| 6970 |22.04.2013 Андрей Райчев: Бойко единствен разполага с 1 млн гласа . 11| 5532 |10.04.2013 Марин Райков няма нагласа за по-скъп ток от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads