Реклама / Ads
3| 5983 |19.05.2008 НОВИНИ

13-годишен удуши 9-годишната си братовчедка заради череши

.
13-годишно момче удуши 9-годишната си братовчедка в плевенското село Писарово. Убийството е станало вчера около 14 часа, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Плевен.
 
Сигналът в РПУ Долни Дъбник е подаден от кмета на селото. При него е дошъл 62-годишният дядо на убиеца и жертвата и съобщил, че е намерил трупът на внучката си Анна.

Пристигналите за оглед следователи веднага забелязали по тялото на детето следи от насилие. Детето е било удушено с найлоново въже. Тялото е откарано за аутопсия в Съдебна медицина - Плевен. Само час бил нужен на ченгетата да разкрият извършителя - 13-годишният неин братовчед Мирослав, с който живеели в една къща.
Същия ден около 14 часа децата брали череши край селото. По едно време се скарали и налетели един срещу друг с юмруци. По-силният Мирослав набил момичето, след което го удушиб със сезала. Той обаче не само не се уплашил от стореното, а се прибрал в къщи, откъдето взел каруцата на дядо си и отишъл да прикрие следите от престъплението. Дори извикал още двама малчугани да му помагат, като ги заплашил да мълчат. След това скрил тялото в крайпътен канал.
Вечерта родителите на 9-годишното момиче започнали да я издирват и чак тогава узнали какво му се е случило. Племенникът им сам разказал подробности за извършеното, след което повторил разкази си и пред инспектор от детската педагогическа стая.
Заместник-окръжният прокурор на Плевен Снежана Георгиева е назначила психиатрична експертиза на 13-годишното момчe.
Трябва да се установи състоянието на малолетния извършител и осъзнава ли действията си, посочи говорителят. Ако се докаже вината на момчето, делото ще бъде предадено на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, в чиито правомощия са по нататъшните мерки с извършителя.
В Съдебната палата в Плевен пред съдия са разпитани и двете невръстни момчета, които са помагали на баткото. Децата са на свобода, защото едва ли са разбирали в какво участват. За тях случилото се може да е изглеждало дори като игра, смятат психолози.

МВР не съобщава дали децата са ходели на училище, както и в какви семейства живеят. В селото обаче твърдят, че немотията и липсата на контрол са причина за трагедията.

Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии":

Насилието е навсякъде около нас. Ако до преди десет години официалната политика беше да се отричат или прикриват случващите се актове на насилие, сега сме свидетели в ежедневния живот на широкото разпространение и разнообразните форми на насилието и злоупотребата. Особено тревожно е насилието срещу и между децата: насилието на улицата и насилието в училище. Коренните причини на насилието и злоупотребата с децата са различни: бедността, маргинализацията, властовите взаимоотношения, патриархалните нагласи, радикалните промени в социалната среда, класовата диференциация, разширяването на пропастта между тези, които имат и тези, които нямат и създаването на социално напрежение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4742 |13.05.2008 ДСБ с нов вот на недоверие заради провала на правителството в ЕС . 0| 5362 |30.04.2008 "Приятели на Земята" критикуват BNP Paribas заради АЕЦ „Белене” . 7| 5172 |25.04.2008 Моряшки бунт заради уволнения на командири от „Смели" . 0| 5210 |25.04.2008 Група българи арестувана в Испания заради фалшиви евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads