Реклама / Ads
1| 5153 |16.06.2010 НОВИНИ

13-годишни алкохолици берат душа в "Пирогов"

.
Шест деца с алкохолно отравяне са приети в „Пирогов" за последните 24 часа.
 
Това съобщи доц. Анета Хубенова, началник на секцията „Токсикология". Всички са ученици, почерпили по случай края на учебната година в различни училища. Пили са водка. От 6-те деца 5 са момичета, едно е момче. Всички са на възраст на 13-14 години. В момента състоянието им е добро и ще бъдат изписани. Момчето беше изписано веднага след брифинга на доцент Хубенова, завеждащ отделението детска токсикология в Пирогов.

Малък, изключително слаб, Кристиян Колев не тежи повече от 40 кг. На външен вид той със сигурност не е влязъл в пубертета - не само не се бръснеше, но и не му бяха започнали да му поникват мустаци и брада.
Пред медиите той каза, че е 6-ти клас, като обаче не посочи училището, в което учи. Да пие водка - не му се случва за първи път. Дали ще пие и друг път? - на този въпрос Кристиян не отговори.

Майка му и баба му бях дошли да го вземат от "Пирогов". И двете запазиха пълно мълчание и избутаха детето си, за да не бъде снимано. Не такова е било поведението на едната майка, която е прибрала дъщеря си още през нощта.
С дежурния в отделението тя се е държала грубо, арогантно и е попитала: „И какво от това като е пила?" Често докторите от "Пирогов" се сблъскват именно с такова поведение на родителите, чиито деца са приети с алкохолни натравяния, а случаите зачестяват, коментира д-р Хубенова.

Въпросните 6 деца, които са приети тази нощ, са с процент на алкохол в кръвта 1,6 -1,8 за момичетата , а на момчето са измерени 2,6 %. „Това е огромно количество. Децата казаха, че са пили 5-6 чаши водка. Как си ги представяте тези чаши? Дори и за възрастен човек това количество е огромно", възкликна д-р Хубенова.

Децата са започнали да пият още в ранния следобед, сигурно в междучасието дори, тъй като в Пирогов са започнали да ги приемат още в късния следобед. Всички деца са от различни училища, тоест от различни компании от целия район на София, посочи още доцент Хубенова.

По думите й млади хора да употребяват алкохол вече е повсеместна практика като това се случва редовно на дати като началото и края на учебната година. На въпрос какви може да бъдат последствията за едни 13 - 14 годишни деца при употреба на алкохол, Хубенова изброи с медицинска терминология: увреждане на ЦНС, увреждане на черния дроб, на бъбреците. Без термини доцент Хубенова посочи: "Затъпяване и цироза. Това е". Като коментар тя допълни, че на лекарите прави впечатление ниската образованост на приетите деца.

Тези алкохолни натрявания от тази нощ са по случай края на учебната година, а на 15 юни тя свършва за децата 7-8 клас. "Понякога случаите са втрещяващи", каза лекарят. Хубенова направи и сравнение с абитуриентската кампания тази година, която по отношение на приетите в токсикологията е била много по-лека. Много по-малко абитуриенти са били приети и те са били с много по-ниско количество алкохол в кръвта - за цялата кампания през токсикологията са минали общо 7 абитуриента.

Това е изключително тревожна тенденция. Това значи нещо, коментира доктор Хубенова и подчерта, че това е проблем предимно на семейството и на обществото, а не на учители, преподаватели и лекари. Докторите в "Пирогов" са разговаряли при приемането им с децата, като повечето от тях чистосърдечно са признали, че не им е за първи път да пият.
Те не са употребили различен алкохол, не са смесвали питиетата. Пили са само водка.

Зачестяват обаче случаите на натравяне в следствие на смесване на наркотични вещества и алкохол, за да се постигне по време на купон чувството на еуфория, предипруди доктор Хубенова. Децата си купуват алкохол, въпреки забраната за продажба на непълнолетни и пият редовно, смята тя. От Детската токсиколия в "Пирогов" са уведомили дежурния дознател и от там през полицията случаите трябва да стигнат до Агенцията за закрила на детето и съответните отговорни институции. Ние от "Пирогов" няма какво повече да направим, посочи доктор Хубенова. Тя призова обаче предимно родителите и обществото да се замислят върху това, което се случва, тъй като решаваща за употребата на алкохол и злоупотребата с него е семейната среда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6878 |14.06.2010 8-годишна пила ракия; бере душа в "Пирогов" . 14| 5670 |29.03.2010 Рашидов се извини и дари шест картини на "Пирогов" . 7| 5456 |26.03.2010 Вежди Рашидов се извини на лекарите в "Пирогов" . 6| 4449 |08.03.2010 Да се приберат картонените мечове в сапунката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads