Реклама / Ads
37| 5283 |13.11.2010 НОВИНИ

13-ти ноември: Путин, протести, проекти, пек

.
двамата премиери ще разговарят на четири очи Източник: news.ibox.bg
Руският премиер пристига у нас официално заради "Южен поток", неофициално заради газа; протести го очакват в почти летния ноемврийски ден в София. Борисов пък ще му подари овчарка.
 

Руският премиер Владимир Путин идва у нас еднодневно посещение, на което заедно с българския си колега Бойко Борисов ще договори споразумението за българския участък от проекта „Южен поток". Очакват се и преговори за цената на руския природен газ за България и за проекта АЕЦ „Белене" в разговор „на четири очи". Владимир Путин ще се срещне и с президента Георги Първанов. Междувременно днес вестник 24 часа отбелязва, че проектодоговорът за "Южен поток", който днес ще подпишат Владимир Путин и Бойко Борисов, вчера е бил пратен в Брюксел. Преди дни еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер е казал устно ОК за проекта. Вчера обаче по настояване на българския премиер Борисов министър Трайчо Трайков е имал телефонен разговор с комисаря. Той е настоял да изпратят представител на еврокомисията при подписването на споразумението днес в София. Газопроводът "Южен поток" ще е с изцяло нови тръби. Съществуващата инфраструктура в България остава такава, каквато е в момента - 100% българска и 100 процента от получаваните транзитни такси са за "Булгартрансгаз", каза енергийният министър Трайчо Трайков и добави, че всички други интерпретации не са верни, добавя вестникът.

Владимир Путин идва за първи път в България като премиер, а руските медии следят плътно тази визита. „Время новостей" пише, че Путин е потърсил съдействието на италианския премиер Силвио Берлускони, който да убеди Бойко Борисов в необходимостта от проекта „Южен поток". Според вестника Борисов казал: "Никога с г-н Берлускони не сме водили разговор не само за „Южен поток", за каквито и да е други отношения, свързани с трета страна".

Тази седмица енергийният министър Тр. Трайков не отрече възможността да се водят разговори за намаляване на цената на природния газ за България, смятайки, че българската страна може да се целим и по-нависоко от 5% в намеренията си.

У нас простигат още енергийният министър Сергей Шматко, и шефът на корпорация „Росатом" Сергей Кириенко като членове на делегацията.

Междувременно в София ще се проведе и протест срещу посещението на руския премиер Владимир Путин в България.  От Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” ще протестират на „Орлов мост” от 09:30 ч. до 13 часа, когато се очаква да пристигне руският премиер под надслов “Путин – вън от България!”. Съорганизатори са още Група ГЕО (Граждански Екологични Организации), Гражданска инициатива "Справедливост", Институт по зелена политика, Гражданска лига на България, ПП "Зелените". Основното им искане е за енергийна независимост на България.

Премиерът Бойко Борисов пък приготвил един великолепен екземпляр овчарско куче за колегата си Владимир Путин, пише днес "Стандарт". Той ще подари четириногото на госта.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4432 |11.08.2010 Лекари плашат с протести, ако НЗОК не плаща . 28| 5881 |08.07.2010 Б. Борисов: Питах Путин, ще прати ли в Сибир виновните за АЕЦ-Белене . 38| 5894 |12.05.2010 БАН поема към протести, С. Игнатов - не ми пука . 34| 4458 |16.11.2009 Борисов: Няма нужда от протести, нужна е реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads