Реклама / Ads
23| 5774 |06.03.2012 НОВИНИ

13 помилвани от Марин върнати в затвора

.
Ангел Марин
77 помилвани затворници с указ на предишния вицепрезидент Ангел Марин са били пуснати на свобода веднага и така са им били опростени години лишаване от свобода. 13 души от тях са се върнали обратно в затвора за същите или други тежки престъпления.
 

 

 Това стана ясно от думите на шефа на дирекция „Изпълнение на наказанията" Митко Димитров пред временната парламентарна комисия „Марин".

 

Данните са за период от 10 години, когато указите за помилване издаваше вицепрезидентът Ангел Марин, обясни шефът на дирекция „Изпълнение на наказанията" Митко Димитров пред членовете на временната комисия.


Председателят на комисията Яне Янев каза, че има информация, според която Марин е издавал укази за помилване въпреки отрицателното становище на шефовете на затворите, а дори и на ресорната комисия към вицепрезидента. Димитров обясни, че за това трябва да се направи допълнителна проверка: „Това поиска комисията. Ще направим справка по отношение на това колко ние сме предложили и на колко е отказано, и обратно - на колко ние сме отказали, а са помилвани. В момента нямам такъв отговор".

 

Митко Димитров обяви, че няма правила за съвместна работа на комисията към затворите, която преценява доколко опасен ще е престъпник, ако бъде пуснат на свобода, и тази към вицепрезидента, която дава становище за помилвания. Той ще постави въпроса на среща в сряда с вицето на Росен Плевнелиев - Маргарита Попова.


По думите му за една година, откакто е шеф на затворите, никой не е ходатайствал пред него за помилване. Системата ни е „червива", оплака се той и обяви, че заради корупция са освободени 40 длъжностни лица от нея, но те нямат връзка с помилванията.


В комисията към Президентството за помилванията трябва да участва, макар без право на глас, представител на дирекция „Изпълнение на наказанията", такива мнения се чуха на днешното заседание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5473 |23.02.2012 Яне Янев: Марин излъга за моето ходатайство . 19| 5784 |16.02.2012 Я. Янев: Злоупотребите при помилванията са огромни . 66| 6186 |15.02.2012 Решено: Анкетна комисия ще разследва действията на Първанов и Марин . 36| 19208 |15.02.2012 Указите на Марин-незаконни и през двата мандата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads