Реклама / Ads
172| 8620 |11.10.2011 НОВИНИ

130 минути кръстосваха словесни шпаги Плевнелиев и Калфин

.
Плевнелиев vs Калфин
Калфин започна, подавайки папка с данъчните си декларации, за да можел Плевнелиев да последва примера му. Г-н Калфин е на път да изгуби този дебат по един доста известен начин, репликира опонентът му и уточни, че дебатите в България никога не са били печелени с папки, а с ясни ангажименти. Декларациите ми са публични и в България, и в Германия, каза Плевнелиев.
 

Предизборният дебат между двамата основни претенденти за президентския пост се състоя по ТВ 7 тази вечер. Футболният рефер Антон Генов изтегли регламента на дебата.

В него Ивайло Калфин разкритикува управляващата партия, която според него отричала всичко направено досега. Той заяви, че всички бивши президенти са допускали грешки, но и са дали своя положителен принос за развитието на страната.

Плевнелиев пък каза, че президентът Първанов има своите успехи, но и сериозни грешки, като например факта, че държавният глава мълча за кризата. Правителството на Тройната коалиция не взе абсолютно никакви мерки, за да я предотврати, а лъжеше българите, че криза няма, каза той.

БСП кадрува в съдебната система на България повече от 20 години, резултатите са ясни, посочи Росен Плевнелиев. "Докарали го бяхме до там да имаме репутацията на държава, в която мафията си има държава. Системата на правораздаване не може да бъде извън правомощията и желанието на президента да помага", каза той. Когато спечелим изборите, към президента ще има Съвет за реформа в съдебната система, продължи Плевнелиев, който добави, че се гордее с това, че в последните 20 години не е бил част от политическото пространство. "За мен това е голям плюс, а не – минус", каза той.

Журналисти се подслушваха със скандала вестник "Галерия", тогава Станишев беше министър-председател, Ивайло Калфин беше вицепремиер, а Стефан Данаилов беше министър на културата, каза Росен Плевнелиев по повод предизборния клип на БСП, в който се казва – "аз се срамувам, че се подслушват журналисти".

По темата Катуница репликите варираха от: „Това е криминален случай” -  Плевнелиев до "Управлението не реагира адекватно - Калфин. „Защо в Катуница през 2005 г. гласуваха само за БСП”,  "Кой е първият министър-председател, който вкара Цар Киро в затвора?", попита Плевнелиев. Според Калфин "цар" Киро и внукът му не искали да излязат от ареста, защото полицията ги пазела.

 

„Казахте, че сте готов да приемете гласовете на Доган, той вече поиска предсрочни избори. Значи ли, че сте готов да предизвикате първата криза като президент?”, попита Плевнелиев.

 

„Разчитам на всички гласове, след това в Катуница и циганите ще гласуват за мен”, отвърна Калфин.

 

Днес дневният ред на България е свързан със социалните въпроси - доходи, здравеопазване, образование, безработицата. Президентът трябва да наложи на институциите да работят върху тези проблеми, посочи още Калфин.  "В Конституцията пише, че ние сме социална държава – странно би било, ако държавния глава не е социален, заяви кандидатът на БСП. Според него Първанов е постигнал много в тази насока.

"Президентът не раздава пари, не раздава заплати, но той отговаря  за това хората  в тази държава да могат сами да си изкарат парите", каза Плевнелиев и пое ангажимент, ако бъде избран, да направи национален план за развитие 20/20 – за икономиката, за социалната сфера, за културата и духовното развитие.

Калфин  веднага репликира, като посочи, че планът 20/20 бил ангажимент на правителството, а не на президента.

Към момента няма интегриран документ, за който да е постигнат консенсус. Като президент-обединител, Плевнелиев гарантира, че ще направи така, че стратегиите на различните министерства да си говорят.

Ако спечели президентската надпревара Плевнелиев обеща, че ще бъде създаден съвет за икономическо развитие, за инфраструктура, за духовно и културно развитие. Ще се търсят прагматични решения и конкретни резултати.

Калфин постави като свой приоритет гражданите и драстично намалелите им доходи."Нито един премиер, в нито една европейска държава, не може да си го позволи – да каже Европа да си направи пенсиите и заплатите като нашите, след един час  той вече няма да е премиер, посочи кандидатът на БСП.

Ето как продължиха с размяната на реплики претендентите:


- Тези, които работят на АМ "Тракия, г-н Плевнелиев, не си получават заплатите от месеци, отправи реплика към бившия министър на благоустройството Калфин.

- За "Тракия" ЕК плаща редовно, категоричен беше Плевнелиев. 

 

- Г-н Плевнелиев очевидно не следи наследника си г-жа Лиляна Павлова, между другото - целият състав в уж работещото министерство беше уволнен след вас". Тя сама каза, че за тази година няма пари за  "Тракия", защото не сме си поискали, цитира Павлова Калфин. Той посочи, че добре знае какви пари идват в България от ЕК, защото е член на Бюджетната комисия в ЕП – каза Калфин.

- Вие очевидно не разбирате, че думите на политиците нямат никакво значение, имат значение делата на политиците", отвърна Плевнелиев и посочи, че думите на новия министър по благоустройството са извадени от контекста. Фактите сочат, че в министерството заместник-министър е станал министър”, каза Плевнелиев.

По въпроса с референдумите, Калфин беше категоричен, че като президент ще настоява да има такъв за шистовия газ. Стана ясно, че ако имаме червен президент,  той ще настоява за промени в закона и да има общински и национални референдуми по важни теми за България.

Плвенелиев каза, че също е "за" референдумите, те обаче трябва да бъдат подготвени много внимателно. Не по всеки въпрос може да се прави национално допитва, има такива, по които изпълнителната власт трябва да се произнася и да носи отговорност за решенията си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5385 |09.10.2011 Плевнелиев: България няма да е троянският кон на Русия . 93| 6213 |08.10.2011 TV7 пребори BTV за първия дебат Плевнелиев-Калфин . 26| 5504 |07.10.2011 Плевнелиев: Руски медии фабрикуват интервюта с мен без да съм говорил . 143| 6755 |06.10.2011 Росен Плевнелиев замесен в далавери със СОС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads