Реклама / Ads
14| 5647 |10.10.2011 НОВИНИ

1331 фалшиви заявления за гласуване в нета, МВнР нищо не знае

.
Външното министерство е публикувало списък с трите имена и постоянните адреси на 36 000 български граждани в нарушение на Закона за защита на личните данни, съобщиха български задгранични организации.
 

  

Проверка в списъка е установила и 1331 "фалшиви" заявления за гласуване, подадени от Турция, и 41, подадени извън Турция, съобщиха българи в чужбина.

 

Според интернет изданието bivol.bg списъкът е бил свален от сайта на външното министерство в неделя.

"Публикуването на данните е скандално. Това е противозаконно и ще доведе до серия от съдебни дела", заяви пред БНР Атанас Чобанов, който участва в инициативата  “Искаме да гласуваме".

 

"Този незаконен акт на МВнР е, уви, логично продължение на хаотичните действия в последните дни както на ЦИК, така и на МВнР, имащи за резултат затрудняване на вота в чужбина и нарушаване на фундаментални конституционни права на българите, живеещи зад граница", заявиха от своя страна oт oбществените съвети на българите в чужбина.

 

Чобанов, който е журналист и живее във Франция, обясни още, че по закон не трябва да се публикува нищо друго, освен трите имена и секцията за гласуване.

 

Говорителят на МВнР Весела Чернева коментира пред "Дневник", че това е изцяло технически въпрос, който не е в нейните компетенции. Според нея в избирателните списъци, които са разлепени по улиците в България, също фигурират адресите.

 

"Другото скандално, което видяхме, след внимателна проверка на дублиращи се заявления, е, че в Турция има 1300 фалшиви заявления", заяви Чобанов.

Анализът на данните от списъка е бил направен от участници в инициативата "Искаме да гласуваме", които по-рано протестираха срещу ограниченията за приемане на заявления заради формални причини.

 

Традиционно заради големият брой подадени заявления най-много изборни секции ще бъдат открити в Турция.

"Точно както прогнозирахме, не беше засегната по никакъв начин Турция, където се наблюдава нарастване на броя на градовете, в които ще се гласува. Трудностите удариха отново българите в Западна Европа, САЩ и Австралия, където броят на градовете продължава да намалява - 21% по-малко тази година. Като илюстрация - във Франция секция няма да бъде открита в Mарсилия, въпреки че там на изборите през 2009 г. гласуваха близо 400 души", коментира математикът от Тулуза Стефан Манов, цитиран от bivol.bg.

 

В понеделник говорителят на ЦИК Бисер Троянов прехвърли вината за евентуалните фалшиви заявления, подадени от Турция, на външното министерство.

"Заявленията се подават пред съответното дипломатическо или консулско представителство. А към ЦИК се подава само броят на заявленията, подадени до 27 септември. Информацията ни е подадена от МВнР и е за 37 606 български граждани, които са подали в срок заявлението си, че искат да гласуват в чужбина", заяви Троянов пред БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6742 |19.08.2011 Венко-Измамата преметнал активисти на ГЕРБ с фалшивите екскурзии . 9| 4895 |15.07.2011 Прецака се системата за гласуване в НС . 1| 6397 |28.03.2011 Митничари иззеха валута, цигари и фалшиви документи . 3| 4993 |22.02.2011 Арестуваха измамница, теглила кредити с фалшиви документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads