Реклама / Ads
7| 4924 |01.05.2010 НОВИНИ

15 дни без Дянков, 20 дни без правителство

.
Симеон Дянков
Финансовият министър Симеон Дянков изоставя бюджета за 15 дни. А правителството излиза в принудителен 20-дневен отпуск, стана ясно вчера.
 

Вицепремиерът Дянков ще бъде зад граница до 20 май, съобщава Дневен Труд в днешния си брой. Първата му спирка ще са САЩ, но не за да нагледа имота си във Вашингтон, а за да участва в конференция на Международната финансова корпорация. В САЩ Дянков ще остане около седмица. Оттам първият финансист заминава за Брюксел, където ще проведе няколко срещи. Той ще участва и в Съвета на финансовите министри на 19 и 20 май.

В негово отсъствие парламентът ще трябва да гласува повишаването на ДДС. Междувременно правителството разпространи стенограма от последното министерско заседание, на което Бойко Борисов заявява: "От 1 до 20 август кабинетът излиза в отпуск". А на министрите, които горят от желание да работят, казва: "Никой не ти пречи да си работиш вкъщи". Министрите от кабинета на Бойко Борисов излизат в принудителен отпуск по примера на хилядите българи, които зорлем бяха задължени да изчистят старите си почивки. “Оставяте заместници. Който иска, да си седи в министерството, ваш проблем си е”, казва Борисов.

По този начин, ако парламентът спази традиционната си почивка през август, държавата ще функционира цял месец на автопилот. Предишните правителства не се разпускаха през летните месеци, а министрите излизаха в отпуск по график, така че винаги в София да се поддържа кворум за свикване на кабинета. За да заседава правителството, трябва да присъстват поне половината титуляри. Всеки министър може да прати заместник, но той не се брои при отчитането на кворума.

Досущ като царя, който говореше, че работи по 14-16 ч, и Борисов обяснява на министрите си, че се е преработил: “Понеже нямам началник - не щат ГЕРБ да ме извикат да ми го наложат, събота - в Сирия, в неделя - в Сирия, в понеделник - в Сърбия, вчера - във Варна. Всяка събота и неделя имам и други мероприятия. Всъщност, сутрин в 7,30 ч, вечер - снощи свършихме в 21,30 ч. Профсъюзите не искат да ме пазят. Така сте сигурно и всички вие.”

Премиерът обяснява още и защо е “сложил” заместник на главния секретар на МВР: “Преди главният секретар нямаше по закон заместник, сиреч аз не съм излизал пет години в отпуск, защото няма на кого да оставиш функциите да подписва, докато си в отпуск. А това беше една длъжност в държавата. Всички останали имат заместници.”

Според Борисов “по-умни от нас хора” са се борили десетилетия за по-големи отпуски и компромиси с почивките не бивало да има. Социалният министър Тотю Младенов се включва с уместната забележка, че заседанието съвпада със “Световния ден за БОРБА с безопасността на труда”, пише вестникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5759 |01.05.2010 Станишев: Правителството да си ходи; БСП е алтернативата! . 19| 6615 |30.04.2010 "Дянков, назначи ме", скандират младите вълци в БСП . 10| 5375 |29.04.2010 Трактора предаван като щафета от правителство на правителство . 31| 4638 |19.04.2010 Масларова разкритикува правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads