Реклама / Ads

1| 4318 |12.03.2008

16 мерки за прозрачно усвояване на европарите

.
Правителството одобри пакет от 16 мерки за прозрачно и ефективно управление на еврофондовете. Предложенията за корективни действия са направени от финансовия министър Пламен Орешарски.

Повечето от мерките са консултирани неформално с представители на Европейската комисия. Не се предвиждат персонални промени във връзка със спирането на средствата по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД.
В доклада си към кабинета Орешарски е отбелязал, че в процеса на подготовка на страната ни за преминаване към Разширена децентрализирана система за управление на помощта от ФАР и ИСПА са били извършени редица действия по цялостна подготовка на бившите Изпълнителни агенции за усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фондове с акцент върху прилагане на предварителен контрол върху тръжните процедури и сключване на договори по проектите.
Проведени са били обучения за укрепване на административния капацитет на всички ангажирани институции по програмите за финансово управление и контрол на проектния цикъл (подготовка на тръжни документи и договори, мониторинг и верифициране дейностите на изпълнителите, контрол и проверка на плащания, докладване и предотвратяване на нередности и др.), отбелязва министърът на финансите.

oresharski_8.jpg
 снимки Вяра Йовева

Въпреки това, към настоящия момент тази система показа слабости, които биха могли да се мултиплицират при приложението на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, което води до необходимостта от предприемане на корективни действия, се отбелязва в доклада на Орешарски.
С приетия пакет от мерки правителството дава много важен политически знак, констатира премиерът Станишев след правителственото заседание.
Той съобщи, че през последните два дни Европейската комисия е започнала превод на авансовите средства за България по оперативните програми. Станишев уточни, че до днес са получени 137 млн.лв., като предстои по сметките на финансовото министерство да пристигнат общо 187 млн. лв. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кабинетът одобри мерки за управление на еврофондовете 0| 4337 |12.03.2008 . Прокурор №1: Людмил Стойков прал пари в три държави 2| 9326 |12.03.2008 . Предателство на шепа хора довело акад. Юхновски до оставка 6| 5136 |12.03.2008 . Педофил уби момиче и простреля други две деца 2| 4589 |12.03.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ