Реклама / Ads
0| 4153 |11.03.2015 НОВИНИ

16 милиона лева в бюджета от асансьори

.
С нов закон се въвеждат паспорти на асансьорите у нас, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски. Целта е да се извади бизнесът с поддръжката на съоръженията на светло, тъй като в момента 75% е сивият сектор в тази сфера.
 
Очаква се това да се случи до октомври 2016 г. Прогнозите на министерството са, че ако половината от бизнеса с поддръжка на асансьори бъде изваден на светло, в бюджета на страната ще влязат допълнително 16 млн. лв. до края на годината.

В новия закон, се предвижда създаването на единен национален стандарт за поддържане на асансьорите, който да се спазва от фирмите в сектора. Всички асансьори ще бъдат маркирани и със специални стикери с уникален номер само за конкретното съоръжение. Министерството на икономиката ще може да отнема лицензи на фирмите за поддръжка на асансьори при констатирани нарушения, а контролът за спазване на стандарта ще бъде упражняван от Държавната агенция по метрология и Камара на фирмите от бранша.

Ще заработи и онлайн единния регистър за страната, в който всеки български гражданин ще може да влезе и да получи пълна информация кога неговият асансьор е проверяван последно, коя е датата на следващата проверка, има ли открити нарушения или решение за временното спиране на съоръжението.

По данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор през миналата година и началото на тази са спрени над 150 съоръжения, като са проверени 5000 асансьора. В момента проверките продължават. Остава нерешен проблемът, че много от фирмите нямат нужния персонал, въпреки че има назначения по данни на НАП. Това са шофьори или секретаркаи и така се спестяват осигуровки.

След няколко инцидента с асансьори, през август миналата година от Българската асансьорна асоциация обявиха, че 100 хил. асансьора са потенциално опасни за живота и здравето ни. Най-неотложните ремонти са на стойност 500 - 600 лв. За да намалят риска от инциденти от бранша настояха държавата да помогне на хората със стари асансьори да ги подменят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4416 |23.02.2015 Европейски ТВ рекламират България за 6 млн. лева . 5| 4853 |23.02.2015 Държавата може да използва 500 млн лева от фискалния резерв . 7| 4271 |19.02.2015 Отпускат над половин милион лева за лечение на деца . 4| 4463 |18.02.2015 Банкери осуетиха кражба на 77 400 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads