Реклама / Ads
3| 4421 |23.09.2013 НОВИНИ

17 хил. се топлят за сметка на съседа

.
Близо 17 000 от всички 400 000 абонати на "Топлофикация", заявили нулево потребление, всъщност са ползвали парно и са се топлили за сметка на своите съседи. За това алармираха вчера топлинните счетоводители пред един от националните тв канали.
 
Според техните данни близо 16 500 абонати на парното все още не са допуснали инкасатори за отчет. Това означава, че и да не отварят вентилите на радиаторите си, за новия сезон ще им бъде начислена максимална мощност, пише "Монитор". Порочната практика ощетява коректните платци, които цяла зима плащат тлъсти сметки заради това, че некоректните съседи се топлят на аванта.

Деформацията се коригира с идването на изравнителната фактура, когато въпросните домакинства получават накуп сметката за потреблението през цялата зима. Съседите им съответно си получават обратно надвзетите пари, без обаче да имат право на лихва заради това, че са предплатили.

Топлинните счетоводители не могат да кажат доколко масова е друга практика, която вече се явява буквално кражба от джоба на съседите и се преследва от закона. Така е, когато някой си подмени радиаторите с топломерите с други, без уреди. Или за по-лесно свали самите уреди. Тогава вместо него плащат само съседите му.

Сега, ако някой се съмнява, че съседът си е свързал незаконно радиаторите, може да извика екип на "Топлофикация" и да се направи т.нар. термографски анализ. След това живеещите във входа трябва да се съберат и да решат да се проверят всички уреди в сградата. Крадците обаче не се съгласяват да пуснат съседите в дома си. Решението е да се съберете на събрание на етажната собственост и да решите в този момент да минете и да проверите всички уреди.

Наказанието е за всеки радиатор изненада да се начислява максимална мощност за целия сезон. В сградите, в които има дистанционно отчитане, сметките са по-точни. И ако някой от съседите е заявил нулево потребление, то при радиоотчет може още на следващия месец да се засече, че съседът не си е спрял радиаторите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6496 |06.08.2013 Още няколко убийства на сметката на "Новите килъри" . 0| 5443 |04.08.2013 Дарителска сметка събира пари за осиротелите деца от "Ораново" . 0| 5640 |25.03.2013 EVN иска нови цени от регулатора, но не за сметка на клиентите си . 13| 6088 |23.03.2013 Полицията обслужи моторджии, за сметка на останалите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads