Реклама / Ads
0| 3675 |16.03.2017 НОВИНИ

1712 наблюдатели са регистрирани за парламентарните избори

.
Общо 15 неправителствени организации /НПО/ с 1712 наблюдатели са регистрирани до момента за предсрочните парламентарни избори на 26 март т.г. Пет са международните организации с 50 наблюдатели. Към момента застъпници извън страната не са регистрирани. Общо 1592 анкетьори от 6 агенции ще се грижат за екзитпола, съобщи на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.
 

ЦИК е взела решение за издаване на 11 административни акта за установени нарушения в рамките на предизборната кампания. Постъпват и други. Качени са условията за акредитиране на медиите, обобщи Александър Андреев.

 

В МВнР е извършено и обучението на СИК, които ще работят извън страната, взети са методическите решения за гласуването в чужбина, за сгъването на бюлетините и други.

Камелия Нейкова обяви, че от днес е започнало предаването на бюлетините. Те вече пътуват към 8 областни администрации - Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Шумен, два района в Пловдив и Стара Загора, цитира БТА. МВнР изпраща и бюлетините, които са отпечатани, извън страната. Вече 80 СИК в съответните дипломатически консулски представителства са ги получили.

 

Процесът по предаване е протекъл нормално и бюлетините ще бъдат съхранени в специални помещения под охрана на МВР.

 

Разпространени са 18 предизборни плакати и 300 хиляди брошури в цялата страна - на гари, в пощите и други обществени места.

 

Александър Андреев каза, че традиционната страница на ЦИК ще бъде променена в частта за отчитане на резултатите, както и на избирателната активност.

Новата визия предвижда различни по вид кръгови диаграми на сайта, както и възможност за проследяването им от мобилно устройство. Към 20.00 часа в изборния ден, последната активност, ще бъде дадена след края на изборния ден и след обработка на данните от протоколите, обясни Александър Станев, компютърен специалист в ЦИК. Данните ще се обновяват на всеки 2 минути, обеща той. По думите му целта е процесът по компютърна обработка да бъде доста по-адекватно отразяван.

 

От ЦИК показаха и бюлетините за гласуване, като обясниха начинът на сгъването й. Бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната поради липса на преференции в нея. Дължината се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите. Най-дългият лист с преференции ще бъде в 24 МИР в София. Тиражът на отпечатаните бюлетини е напълно достатъчен, подчерта Камелия Нейкова.

 

Избирателите да внимават бюлетините да бъдат откъснати от кочаните пред тях в секциите, в които се гласува, припомни Камелия Нейкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4021 |28.02.2017 Предизборен бум на регистрирани хора в община Ловеч . 1| 3812 |21.12.2016 Борисов не иска нов началник на отбраната до парламентарните избори . 0| 3662 |17.11.2016 Започват консултациите на президента с парламентарните групи за съставяне на правителство . 0| 3675 |16.11.2016 Плевнелиев започва консултации с парламентарните групи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads