Реклама / Ads
0| 4354 |28.07.2016 НОВИНИ

18 акта и уволнен горски за сечта в горите на Минерални бани

.
С 18 акта и уволнен горски инспектор завърши проверката на общинските гори в Минерални бани след проверка на изсичането на общинска гора в Натура 2000. Цялостна проверка е извършена на горскостопанската дейност на Общинско горско стопанство Минерални бани, област Хасково.
 
Горските инспектори от Регионална дирекция по горите - Кърджали са съставили 18 акта за установени административни нарушения по Закона за горите.
Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

За масовата сеч в гората над село Сърница, община Минерални бани, беше сигнализирано в социалните мрежи. Сечта е заложена в плана от 2014 г. и става въпрос за премахване на стари дървета в дъбови гори, обявиха в отговор от общината. От Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) обаче направиха проверки за незаконен добив и преработка на дървесина в района, установени бяха нарушения.

Сечите във всички горски насаждения на територията на община Минерални бани, Хасковска област, собственост на общината, в които са констатирани нарушения, са спрени със заповед на директора на Регионална дирекция по горите - Кърджали.

Съставени са 4 акта за неправилно маркирани дървета за сеч. Десет акта са за неизпълнение на технологичния план и неупражнен контрол от частно-практикуващи лесовъди.

Санкционирани са четирима служители на общинското горско стопанство за неправилно маркиране и неправилно издадени позволителни за сеч, като на трима от тях ще бъде отнета регистрацията за упражняване на лесовъдска практика.

Стойността на наложените глоби ще бъде средно 1 000 лева за всеки акт. За неупражнен контрол дисциплинарно е уволнен и старши горски инспектор на звено "Хасково" към РДГ - Кърджали.

Възобновителната сеч на горските територии над с. Сърница, Община Минерални бани, започва в началото на 2014 г. През март същата година със заповед на предишното ръководство на Регионална дирекция по горите - Кърджали е извършена комплексна проверка на горскостопанските дейности, която не констатира пропуски при маркирането и извеждането на сечите, въпреки че сечта се извършва по документирания от медиите начин.

Следващата проверка е извършена в началото на 2015 г. със заповед на настоящото ръководство на регионалната дирекция. В хода на проверката горските служители на Регионална дирекция по горите - Кърджали констатират пропуски и нарушения, за които е направено предписание на общинската горска структура.

При последващата инспекция след три месеца, горските служители са установили неизпълнение на предписанията и нови нарушения по дисциплината на ползването.

Вследствие на тази проверка, сечта се прекратява и се обезсилват позволителните за сеч в насажденията, в които са констатирани тези нарушения. Съставени са пет акта по Закона за горите и е наказан директорът на общинската горска структура.

През тази година е извършена проверка на 14 юли, когато е съставен акт за неспазване правилата за сеч. Проверките по случая продължават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4967 |23.07.2016 “Репортери без граници": Крещяща цензура е уволнението на Лили Маринкова . 0| 3998 |12.07.2016 Горски пожар избухна край Пловдив . 0| 4437 |11.07.2016 Върнаха на работа уволнения реставратор от Художествената галерия . 0| 4120 |07.07.2016 10% от горските пожари у нас са умишлени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads