Реклама / Ads
6| 5718 |26.02.2010 НОВИНИ

18 години затвор за българин, рисувал свастики в САЩ

.
Българинът Ивайло Иванов Източник: Brooklyn Eagle
Ивайло Иванов е осъден на 18 години лишаване от свобода в Ню Йорк за незаконно притежаване на оръжия и антисемитски прояви, съобщава електронното издание на местния вестник "Бруклин ийгъл".
 

Според изданието присъдата, произнесена от Върховния съд на Бруклин е очаквана, след като по-рано този месец 39-годишният Иванов се призна за виновен. В замяна на това той получи по-малко наказание. Като част от споразумението с прокурорите, българинът се отказа от правото си да обжалва присъдата. Преди официалното прочитане на присъдата, Ивайло Иванов заявил, че само е рисувал със спрей нацистки свастики, за да привлече вниманието към антисемитизма. Той определил притежавания от него арсенал от самоделни бомби като странно хоби и признал, че по онова време е взимал амфетамини.

"Намеренията ми за извършването на това "престъпление" не бяха въз основа на антисемитизъм, а точно обратното", каза пред съда Иванов, облечен в еврейска религиозна дреха. Той обяснил, че е действал заради "нашата толерантност към един добре известен антисемит" - намек за иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който призовава за изтриване на Израел от картата. "По същество тя отваря вратата за всички с подобни убеждения да дават израз на своята омраза и антисемитизъм без последици", предупредил Иванов.

Българинът поднесъл неколкократно извиненията си на града и на еврейската общност. Той уверил, че арсеналът от оръжия и бомби, които държал в дома си, не бил предназначен да навреди на никого.

В реч, която произнесе на 24 септември 2007 г. в Колумбийския университет в Ню Йорк, иранският президент заяви, че страната му не признава държавата Израел, тъй като тя се основава на окупацията и расизма. Същия ден, Ивайло Иванов изрисувал със свастики автомобили, тротоари и синагоги в Бруклин, пише БТА.

Българинът бе арестуван през януари 2008 г., след като по грешка се прострелял в пръста и отишъл да потърси помощ в болница. Това позволило на полицията да влезе по следите му и да открие оръжейния арсенал в неговия дом.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5220 |23.02.2010 Сигнал за бомба затвори руското посолство . 2| 5613 |19.02.2010 Затворници купонясват, докато Трактора се пече в съда . 1| 4781 |17.02.2010 12 години решетки за Алексей Кичатов . 0| 5086 |13.02.2010 Пак затвориха ГКПП - Кулата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads