Реклама / Ads
3| 4705 |18.06.2010 НОВИНИ

18 месеца изнудват богато дете

.
Бандити измислиха нов начин за добри постоянни доходи - избират деца на богаташи и ги ограбват в продължение на месеци, като ги заплашват, че ако ги издадат, ще ги пребият.
 

Това съобщава в днешния си брой вестник "24 часа". Модата в ъндърграунда вече е набрала сили - през последните месеци има десетки подобни случаи. Най-нагли били апашите в столицата, където има и най-много ученици на заможни родители. Вместо да дебнат за плячка жертви по спирките, бандитите вече набелязвали момчета и момичета от добри училища, чиито майки и бащи изкарват по няколко хиляди лева заплата или имат печеливш бизнес. Проучването никак не било трудно, защото повечето деца знаят какво работят родителите на съучениците им и кои от тях са богати, разказват криминалистите. Щом веднъж изберат жертвата си, апашите започват да прибират с бой и заплахи пари, телефони, фотоапарати и друга скъпа техника.

Само преди седмици полицаите от сектор "Грабежи" на Столичната полиция разкриха един от най-бруталните подобни случаи, при който тийнейджър от столично училище бил рекетиран, бит и ограбван от двама младежи цели 18 месеца. Жертвата бил деветокласник, а грабителите се препитавали и като дилъри на трева, но поддържали стандарта си на живот с постоянни нападения на детето. Те били толкова нагли, че след няколко месеца бой вече директно си поръчвали по телефона вещи от момчето. "Обаждат му се по джиесема и му казват утре в 3 ч да донесеш нещо скъпо на определен адрес. Вземали саму хубави телефони, различни суми пари и дори доста скъпата игра "Плейстейшън портабъл", разказва за случая шефът на сектор "Грабежи" в СДВР Илко Илиев. Бащата на детето бил доста заможен и не можел да предположи защо изведнъж детето му започва да харчи по-големи суми пари и да му иска по-често джобни.

Момчето се страхувало от по-сериозен бой и криело целия тормоз, а за откраднатите вещи лъжело родителите, че ги е загубило или че не знае кой му ги е откраднал. Едва наскоро тийнейджърът се престрашил да сподели с баща си за ужаса, който ежедневно преживява в училище, а родителят веднага се обадил в полицията. Така дни по-късно криминалистите от сектор "Грабежи" арестували двамата дилъри на трева. Те са 19-годишни, а единият от тях дори още бил ученик. Всичко спечелено от продажбата на дрога и от грабежите те пръскали за скъпи дрехи и турове по заведения. В друг подобен случай пък нападателят и жертвата учили в едно училище в кв. Младост, но след като бандитът завършил, той започнал да се връща в школото поне веднъж в седмицата, за да взема джобните пари на по-малкото дете, чиито родители били мениджъри в чуждестранна компания, с клон у нас. "За съжаление има вече и много случаи на ученици, които още не са завършили, а вече малтретират и грабят другите деца", коментират от сектор "Грабежи".

Столичните полицаи са забелязали, че все повече тийнейджъри от съвсем нормални семейства излизат на улицата и решават да изкарват пари с обири.  Лошото е, че в повечето случаи на ограбени ученици, чиито родители са по-заможни, изобщо не подавали жалба. Така дори и да хванем извършители, без да имаме жалба, не можем да ги подведем под отговорност за повече случаи, обясняват полицаите. "В началото на годината хванахме група от 3-ма грабители, единия непълнолетен. Бяха направили 19 грабежа, а имахме заявителски материал само за 7 от случаите", разказва главен инспектор Илиев. Задържаните признали за огромния брой удари, а полицаите намерили вещи от повечето грабежи, имало чужди лични карти, дебитна карта и документ за градския транспорт. Жената, на която били вещите, обаче отишла в полицията и казала, че няма да подава жалба. "Имала 100-ина лева в портмонето, прежалила ги е, извадила си е нови документи и не иска да се занимава. Важно е обаче хората да знаят, че за колкото повече престъпления имаме жалби, толкова по-сериозно наказание ще получат извършителите.

В противен случай утре може пак да ги нападнат на улицата и този път да не се отърват леко", обяснява шефът "Грабежи". Арестуваната група нападала само на улицата. Апашите на 17, 20 и 21 г. били наркомани и давали парите от плячката за дрога. Въпреки че през лятото обикновено уличните грабежи намалявали, от няколко месеца има огромен брой нападения над жени, при които бандитите им късат златните колиета, обеци или други скъпи накити, предупреждават от полицията. Сериозен проблем в последните месеци били и две ромски банди, които буквално “подпалили” Софияс набезите си по строителни обекти и складове. Едната групичка от столичния кв. Димитър Миленков нападала с маски и задигала къртачни машини и друга строителна техника. Другата обирала скъпа стока пак от строителния бранш. Полицаи разбрали, че грабителите са две банди, когато в една нощ почти едновременно били ударени два обекта, в които пазачите били бити, вързани, а всичко ценно било задигнато. Едната група влязла в строителен обект в Младост, а другата ограбила в склад за кабели над околовръстното шосе.

И двете банди били от по 5-6 души. Първо преди месец и половина в ареста била прибрана групата, опразнила строителния склад. Конкурентите им били следени в продължение на месеци. Преди ареста им през май извършили серия нападения, откраднали и пълни с пари и ценности каси в провинцията - в кюстендилско село и в Ябланица. И при двата удара те са се били подготвили старателно. Имали открадната кола, с която да извозят плячката. Работели доста професионално, пазели се да не ги записват камери и били постоянно с маски. Тези хора са били хващани през 2008 и началото на 2009 г. за същото престъпление, всичките са с много богатокриминално досие, разказват разследващите и се чудят как са се измъкнали от наказание. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4615 |11.06.2010 Ток за 473 хил.лв. гепили от EVN за пет месеца . 7| 5010 |20.04.2010 Борисов ще сменя свои на 2 месеца . 16| 5120 |07.03.2010 Б. Димитров: Марин да се скрие за още 6 месеца . 2| 5543 |21.01.2010 Малкия Риж за 11-месеца зад решетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads