Реклама / Ads
1| 5086 |20.11.2012 НОВИНИ

По 180 хил. евро се печелят на борда на "Св. Николай"

.
По 180 хил. евро е трябвало да получат българите от екипажа на кораба „Св. Николай”, който беше задържан край испанския град Кадис в средата на август с близо 3 тона кокаин, за да станат част от схемата за преноса на наркотика, твърди разследването.
 

Екип от български криминалисти е пътувал специално до испанската столица по делото със задържаните в Испания членове на екипажа на българския кораб "Св. Николай". Освен наблюдаващия прокурор по делото в България, там са били и следователи и служители от ГДБОП.

Българските разследващи нямат правна възможност да разпитат задържаните моряци, а само са присъствали на разпита им там, съобщава bTV, позовавайки се на БТА.

В постановлението за привличане на капитана на кораба Иван Станчев пише, че само за ден той е имал две срещи в Мадрид, на които според разследването е било уговаряно транспортирането на близо трите тона кокаин.

Испанските разследващи са описали срещи на Станчев с Хайро Салвера. Двамата се видели на 14 юли около 14.00 часа на терасата на бар, който бил на мадридската улица "Хуан Еспаньол". Следващата уговорка била същия ден, но в 20.00 часа, в друго заведение - на ул. "Ордиция". Там бил вече и друг човек от групата - Луиз Велес, за чийто брат Диего разследващите също твърдят, че е съпричастен.

Финалната среща, на която били уговорени и последните детайли, била в пъб "Галисия" в нощта на 2 срещу 3 август.

В документите подробно е описано как корабът, който преди време се наричал "Бургас 3", се намирал съвсем близо до бреговете на Кабо Верде, а системата му за идентификация била изключена. Така плавателният съд не излъчвал сигнал за местоположението си. "Св. Николай" ту спирал, ту тръгвал, посочват разследващите. Според постановлението при ареста един от членовете на екипажа - Красимир Йорданов, дори оказал съпротива.

В документа пише, че в каютата на капитана била намерена написана на ръка бележка с няколко детайла - географски координати, "ОС КАСТРОС", под него имало на английски написано "бяло/синьо" и посочен канал за комуникация 62 72. Това според разследващите вероятно е плавателният съд, който щял да поеме товара от "Св. Николай", координатите му и каналът за комуникация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5780 |19.11.2012 Европа призна: Курортите ни най-добри! . 14| 5914 |16.11.2012 Емил Стоянов напуска Европейския парламент . 14| 5037 |13.11.2012 Искаме още половин млрд евро за инфраструктура от 2014 до 2020 г . 6| 5289 |11.11.2012 Европа ни бави 400 млн. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads