Реклама / Ads
3| 4069 |11.08.2019 НОВИНИ

2,5 милиона мюсюлмани участваха в традиционен ритуал в Мека

.
Ритуалът в Мека Източник: БГНЕС
Близо 2,5 милиона мюсюлмани участваха в ритуала, символизиращ убиване на Сатаната с камъни. Поклонението в Мека е един от петте стълба на исляма. To се изисква за всеки вярващ, който може да си го позволи поне веднъж в своя живот.
 

Това е част от годишното поклонение в Мека, с което мюсюлманите вярват, че прочистват душите си, доказват вярата си и чувството за равенство и братство, съобщава БНТ. С приключването на хаджа настъпва големият мюсюлмански празник - Ейд ал Адха, или Курбан Байрам.

 

 

Съединението, което включва джамията Ал-Акса и Куполът на скалата, е едно от най-чувствителните места в израелско-палестинския конфликт. Това е третият най-свещен обект в исляма и най-свещеният за евреите, които го почитат като местоположение на двата храма от библейската епоха. Намира се в източен Йерусалим, окупиран от Израел през шестдневната война от 1967 г. – акт, никога не признат от международната общност.

На евреите е позволено да го посещават, но да не се молят там, за да не предизвикват напрежение.

 

В навечерието на Курбан Байрам близо 20 души бяха ранени при сблъсъци на Храмовия хълм в Ерусалим между палестинци и израелските сили за сигурност. Евреите днес отбелязват с пост поредица трагични събития в историята си.

 

По-рано АФП съобщи, че израелската полиция и палестинските поклонници са влезли в сблъсъци в свещения пункт на Йерусалим в неделя, тъй като припокриването на еврейските и мюсюлманските празници е довело до напрежение там, съобщава БГНЕС. Полицията е изстреляла звукови гранати, а от палестинската страна съобщават за контузии, без да посочват за колко човека става въпрос.

 

Поклонниците мюсюлмани хвърлят седем камъка по всяка от три огромни бетонни стени, представящи Сатаната. Ритуалът е подражание на убиването на дявола от Авраам, когато се смята, че Сатаната се опитал да го разубеди да се подчини на Божията заповед да пожертва сина си Исмаил, информира още агенцията.

 

След първия обред с камъни започва празникът на жертвоприношението Ейд ал-Адха, който отбелязва края на Хадж. Колят се овце като жертва вместо Исмаил, в церемония, която също се провежда по цял свят. След това мъжете бръснат главата си или подстригват косата си.

 

Хаджът се състои от поредица религиозни обреди, които се изпълняват за пет дни в най-светия град на Исляма и околностите му в западна Саудитска Арабия.

 

В опит да облекчат напрежението, полицията забрани еврейските посещения на обекта, но мюсюлманските поклонници все още се опасяват, че ще бъдат допуснати там и протестират.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4099 |11.08.2019 Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам . 10| 5355 |22.07.2019 Глоба от 20 милиона грози НАП, плащаме от джоба си . 3| 4033 |11.07.2019 Евростат: България намалява - под 7 милиона е . 0| 4280 |24.06.2019 Близо 5 милиона са гласували Екрем Имамоглу да е кмет на Истанбул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads