Реклама / Ads
9| 4945 |12.11.2010 НОВИНИ

20 години не е решаван проблемът с ромите

.
Проблемът с ромите за голямо съжаление 20 години не е решаван. Не са водени реални политики, които да доведат до реални резултати
 
Това отговори вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на питане на народния представител от Коалиция за България - Антон Кутев във връзка с проблемите на ромската общност и политиките, заложени от Съвета по етническите и демографските въпроси, на който председател е шефът на МВР.

Кутев посочи, че проблемите на ромите, които са върнати от Франция, също би следвало да са обект на този съвет. Министър Цветанов посочи, че в голямата си част ромите са били с престой във Франция над една година. Това означава, че точно в управлението на БСП една част от тях са отишли и са получили препитание някъде другаде. Министър Цветанов посочи, че обсъжданите през тази година въпроси в съвета се отнасят до проекта на правилник за устройство и дейността на държавнообществена консултативна комисия по етнически и демографски въпроси, доклад за разпространението на морбили, ситуацията в блок 20 кв. „Райна Княгиня” в Ямбол.

Вътрешният министър каза, че там е имало поредица от инциденти, също така - при извършването на полицейска операция за проследяването на хора, които са живеели в блок 20 и са се занимавали с кражби. „Влизаш в блока от единия вход и излизаш чак от другия край на блока, което означаваше, че има големи лабиринти и тази сграда е опасна за обитаване”, заяви Цветанов. Тази сграда е създавала опасност за хората. „Нека да не правим политика от подобни ситуации, които са наслагвани с годините, има проблеми за здравето и живота на хората, които обитават тези населени места и тези сгради, така че в тази посока държавата е предприела действия, да не допусне това да се случи”, каза Цветан Цветанов.

Основен акцент трябва да бъде образованието на ромите, подчерта Цветан Цветанов „Ако имахме реални политики спрямо ромската общност преди 20 години ромите, които са били тогава на по четири - пет години, сега щяха да са на по 25 години и да бъдат образовани и нямаше да имаме този проблем, който ние днес го дискутираме”, каза Цветанов.

За здравните медиатори са отделени 405 хиляди лева за работата на 23 мобилни единици за осигуряване на достъп на българските граждани от социално уязвимите групи до медицински услуги. Цветанов посочи, че в началото на ноември в Женева Съветът по правата на човека към ООН е провел първия универсален преглед на България относно поетите ангажименти. Като пример за добри практики от дейността на съвета са укрепването на статута на здравния медиатор, който се е утвърдил като държавно делегирана дейност.

Членовете на съвета са взели активно участие за подготовката на рамкова програма за интегриране на ромите. Политиките за решаване на проблемите на ромите са заложени в тази рамкова програма, като Национална програма за подобряване на жилищните условия на ромите 2005 г. – 2015 г. Представителите на съвета са взели участие в Консултативния механизъм във връзка със случаите на организирано връщане на ромите от френските власти.

Днес ще се състои заседание на Съвета по етническите и демографските въпроси, в който ще участва и министър Цветанов.

Левият депутат Антон Кутев бе категоричен, че вместо да се разрушават апартаментите в ямболския блок 20, те е трябвало да бъдат пазени и ремонтирани и заяви, че на министър Цветанов не му пука за 50 апартамента на ромите, а за неговите шест му пука. Той предупреди, че тези апартаменти, които са частна собственост, ще бъдат платени от българския народ на цена, определена от ромите. „Вие цитирате 50 семейства, които са собственици в един блок, който се обитава от над 150 семейства. Нали не си представяте, че МВР трябва да охранява всеки един блок, който се руши”, каза в отговора си министър Цветанов.

„Не знам дали сте обикаляли този регион, но аз понеже в последните четири пет години съм обикалял страната и съм минавал многократно през това място – ситуацията е абсолютно идентична, както преди предстоящото събаряне, така и преди четири - пет години, когато съм минавал оттам. В тази посока, вие говорите като политик, който е живял 20 години в чужбина, за да запознае депутатите с това, което се прави и си заминава”, каза още той. „Това, което говорите и искате да правите политика от блок 20, аз смятам, че не е коректно”, заяви министърът на вътрешните работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5488 |08.11.2010 Българската метеорология навъртя 120 години . 129| 7691 |04.11.2010 Червените искат 5 години затвор за Цветанов, пращат го на прокурор . 4| 4866 |01.11.2010 Поискаха по 8 години затвор за братя Галеви . 12| 5686 |26.10.2010 След 15 години в България няма да има педиатри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads