Реклама / Ads
9| 9388 |02.07.2012 НОВИНИ

20 години затвор за Съби Циганина и брат му заради разстрел с калашник

.
По 20 години "лишаване от свобода" получиха ромският бос Събчо Младенов и брат му Горан за разстрел с автомат "Калашников", при който загина млада жена и паднаха двама ранени. Екшънът се разигра в къщата-палат на техните братовчеди Златкови в Долна Митрополия през март 2010 г., съобщи "Стандарт".
 

Адвокатите измъкнаха подсъдимите на свобода по време на дългия процес. Единият излезе от килията срещу 10 000 лв. гаранция, а другият - под домашен арест. Веднага след произнасяне на присъдата съдебната охрана отново ги окова с белезници и двамата бяха откарани в затвора в Белене. Братята ще изтърпяват наказанията си при първоначален строг режим. Младенови дължат общо 280 хил. лева кръвнина на роднините на жертвите.

47-годишният Младенов, познат като Съби Циганина, с брат му Горан и братовчед им Валентин се изпокарали с роднините си заради жена. Снахата на боса Румяна е от клана на Златарите. Той я тормозел. Биели я, тя бягала и искала да се махне от дома му, твърдят близките й. Златкови се оплакали пред циганския съд. Мешерето постановило Младенов да плати солена глоба и му заповядало да се помири със снахата. Роднините подали три жалби до полицията само за месец. Подписвани били протоколи, Събчо бил официално предупреден от властите.

След поредното бягство на снахата Младенови скочили на бой на роднините й пред чейнчбюро в Плевен. Оттам ги погнали и преследвали с коли, стреляли по тях по пътя. Нахлули посред бял ден в къщата им и открили автоматичен огън. Там имало двадесетина души. Улучили първия си братовчед Младен, племенника му Златко и снахата Елеонора. 30-годишната жена издъхнала от кръвозагуба на място, уцелена в главата. Ранените мъже оцеляха след тежки операции заради огнестрелните рани във врата и корема. След стрелбата Събчо се предал в полицията сам.

Няколко магистрати си направиха отводи по делото. То беше доведено до край от съдия Николай Господинов. Той наложи и наказания за незаконно притежаване на автомата, пистолет "Люгер Парабелум" и патрони, но в сила влезе дългосрочната присъда за предумишлено убийство. Адвокатите на братя Младенови бяха категорични, че ще обжалват присъдите.

Събчо Младенов притежава сериозен бизнес и дори е смятан за най-богатия и най-образован ром в региона на Долна Митрополия. Завършил е право в Американския университет в Благоевград и дори беше стажант в съда в Плевен. Съби беше кандидат за депутат от листата на ДПС. Той поучи една от първите ефективни присъди в България за източване на ДДС. Официалният му бизнес е свързан с горива и зърно, със строителство и хидроизолации. Държал зърнобазата в Долна Митрополия. Слухове го свързват със съдията Валери Цветанов, който беше отстранен като председател на районния съд в Плевен.

Двамата били съдружници в бензиностанция. После отношенията им се обтегнали. По неофициална информация от полицията автоматът "Калашников", с който бизнесменът убил Елеонора, бил използван за атентат срещу магистрата. През 2004 г. двама килъри на мотор гърмяха и раниха съдията Цветанов пред гаража му. Покушението остана неразкрито.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6018 |18.06.2012 Дачи от "Килърите" ще лежи 20 години за раняването на Куката . 27| 7011 |13.06.2012 Поръчан атентат срещу свидетел по „Октопода”; Трактора станал кмет в затвора . 8| 5565 |05.06.2012 Гърмят складове със снаряди, затвориха "Петолъчката" . 63| 7637 |04.06.2012 3 години условно получи Калина Илиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads