Реклама / Ads
3| 4272 |23.10.2018 НОВИНИ

20 млн. лв. ще дадат повече за данъци собствениците на стари коли

.
Източник: БГНЕС
Новите данъци за старите автомобили догодина ще струват 20 милиона лева допълнително на собствениците им. Това показват сметките на финансовото министерство в проектобюджета за 2019 г.
 

Държавата планира да събере и 215 милиона лева допълнително от тол такси и електронна винетка. Впечатление прави, че точно толкова ще се и похарчат за системата.

 

Колата на Драган Вълчев е произведена през 1994 година. Той самият я кара от пет, подарък е от сина му.

 

Използва колата рядко и затова е категоричен, че колкото и стар да е автомобилът му, едва ли замърсява околната среда толкова, че да му се вдигне данъкът.

„Въобще не мисля да купувам нова, защото нямам възможност да купувам нова кола. От асоциацията на вносителите на автомобили смятат, че новите данъци за старите коли са увеличени символично и няма да имат ефект”, каза Драган Вълчев.

 

"Това е автомобил на 15 години. Данъкът му се повишава с 15 лева. Това увеличение не е драстично. Трябва да се обърнат данъците и колкото по-нов е автомобилът, толкова по-нисък данък да плаща”, каза пред bTV Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

 

И ако според икономисти промяната е стъпка в правилна посока, то не е ясно как точно са изчислени очакваните приходи от 20 милиона лева и дали ще бъдат събрани.

"Ако в дадена област общият налог се повиши значително, възможно е да се прибегне до т. нар. данъчен туризъм и да се регистрират автомобили в съседни общини или такива с по-ниски данъци”, каза икономистът Калоян Стайков.

 

Дори и това да не е масова практика, според анализаторите, с бюджета не се предлагат реформи, а на практика се разчита на по-високи данъци.

 

„Правителството се е насочило към сибиране на повече приходи не чрез подобряване на събираемостта, а чрез увеличаване на данъчната основа, което противоречи на заявките, че данъци няма да се увеличават”, заяви икономистът Калоян Стайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3761 |23.10.2018 Борисов: Можем да осигурим много повече прехрана за бедните в Африка . 7| 3542 |23.10.2018 Каракачанов: Повече няма да играя ролята на „синя каска” . 1| 3573 |23.10.2018 Повече слънце, температурите гонят 20 градуса . 0| 3902 |20.10.2018 Калоян Паргов: Повече държава – това е основната идея на „Визия за България“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads