Реклама / Ads
2| 4978 |07.06.2010 НОВИНИ

20 ст. ни вземат от дебитните карта при пазар

.
Пазаруването с дебитна карта в магазина масово става платено. Повечето клиенти не са наясно с новите условия.
 

Все повече банки започват да удържат по около 0,20 лв. за трансакция, пише в днешния си брой вестник 24 часа. Някои събират такава такса при плащане на сметки през банкомат и epay, както и при резервации по интернет. Кризата ги кара да увеличават източниците си на доход, коментираха експерти. Това е причината част от финансовите институции да вдигнат и таксите при теглене от чужд банкомат. Средното увеличение е с около 0,20 лв. до 0,90 - 1 лев.

Повечето клиенти не са наясно с новите условия, защото банката няма ангажимент да ги информира при промяна. Те могат да се запознаят с актуалните тарифи в клоновете и в интернет. Да минеш на касата в супермаркета с дебитна карта, вече не е безплатно. Доскоро повечето банки стимулираха безкасовите разплащания с нулеви такси, но някои взеха да удържат пари. Това важи и за плащането през банкомат и по интернет. В повечето случаи се събират по 0,20 лв. Толкова вземат някои банки дори и само при проверка на наличността по сметката, става ясно от тарифите им, публикувани в интернет.

Кризата кара банките да увеличават източниците си на приход. Особено, след като приходите от лихви заради по-слабото кредитиране намаляха, обясниха банкери и кредитни посредници. Уникредит Булбанкнапример удържа от карти "Маестро" 0,20 лв. при плащане в търговски обект у нас и в чужбина, при плащане през интернет и чрез системите epay и b-pay. Освободени от таксата за плащане в търговски обект са притежателите на "Виза електрон". 0,20 лв. плащате и в случай че искате да направите справка за наличността по сметката.

0,20 лв. събира и "Райфайзен"при плащане на стоки и услуги в България с "Маестро" и "Виза електрон". В чужбина няма такса. Толкова се искат и за извлечение от банкомат на салдото. Когато се плаща на ПОС в чужбина, се събира 0,5% от сумата. Плащането на ПОС терминал в магазин у нас с пластика на Пощенска банка с логото на "Виза електрон" на "Борика" става срещу 0,20 лв. При проверка на салдото събират 0,10 за свое устройство и 0,20 лв. за чуждо. В чужбина при плащане при търговец се събират 0,5% от сумата.

При международната "Виза електрон" и "Маестро" има такса и за плащане на сметки за комунални услуги чрез АТМ, както и по интернет през epay. Тя е 0,20 лв
. И тук, и в чужбина клиентите на ПИБ плащат по 0,15 лв. за трансакция на ПОС или през банкомат, ако ползват "Маестро". Безплатни са тези услуги с "Виза електрон". "Пиреос"не удържа при ПОС, но събира 0,25 лв. през банкомат с карта на "Борика". С нея справката за последните 5 трансакции струва 0,50 лв. 0,29 лв. взема СЖ Експресбанк, ако ползвате банкомат или epay за месечните сметки. В магазин в България не удържат такса, но в чужбина е 0,50 лв. плюс 5% от сумата. СИБАНК удържа 0,20 лв. за справка на салдото. С "Маестро" събира и 0,15 лв. за всяко плащане на ПОС. 0,5% от превежданата сума се удържа от ОББпри трансакция при търговец с "Виза електрон", но само в чужбина. У нас операцията е безплатна. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10943 |20.05.2010 Пътуваме в Сърбия само с лична карта скоро . 0| 5742 |24.02.2010 Плащаме 18 лв. за лична карта с биометрични данни . 12| 5406 |02.02.2010 Галев-син можел, но "не искал" да си купи карта за лифта, . 0| 4306 |13.01.2010 Теглят 25 хил. евро с карта на неграмотна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads