Реклама / Ads
1| 4770 |02.04.2009 НОВИНИ

Г-20 заседава; антиглобалисти рушат банки

.
Г-20
Срещата на върха на Г-20 е изключително важна, защото, ако не се намерят решения за изход от кризата, тя може да предизвика трудности за 80 години напред.
 

При изключителни мерки за сигурност днес започва Срещата на върха на страните от Г-20. Лидери на най-силните в икономическо отношение държави ще се опитат да постигнат споразумение за най-ефективно противопоставяне на най-тежката икономическа криза след 30-те години на миналия век.

Известният икономист и анализатор Джордж Сорос междувременно направи мрачната прогноза, че ако сега не се намери правилният изход от финансово-икономическия световен колапс, трудностите ще продължат още цели  80 години.

Световните лидери, въпреки някои противоречия помежду им, ще обмислят общи възможности за възстановяване на световната икономика и укрепване на финансовата система чрез механизми като по-стриктна регулация, допълнителни фискални стимули и други ефективни инструменти срещу кризата.

По традиция срещите от такъв ранг са съпътствани от масови протести на антиглобалисти. Те започнаха в Лондон още от вчерашния ден, когато демонстранти нападнаха офиси на банки в Лондонското сити. Първа пострада "Royal Bank of Scotland", в чиито помещения бяха хвърлени димни гранати. Протестиращите са били към 4000 души по данни на полицията, а тя хвърли срещу тях 5000 служители от специалните части.

Протестиращите по улиците атакуваха полицаите с яйца, пластмасови бутилки, камъни и дървени прътове, счупиха витрини на банки и поискаха да видят банкерите изгорени на клада.

Същевременно от лондонската полиция уточниха, че участникът в протестите, който почина тази нощ в Лондон, вероятно е страдал от някакво заболяване. Още щом припаднал в лагер на протестиращите близо до Банк ъв Ингланд, мъжът спрял да диша. Двама полицаи се опитали да му окажат първа помощ, но останалите протестиращи започнали да ги замерят с бутилки. Впоследствие човекът бил откаран с линейка в болница, но починал. Ще бъде извършена аутопсия, за да се установи причината за смъртта му.

Днес световните лидерите ще започнат дневната си програма с работна закуска. Вчера помежду си разговаряха президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев, а в края на срещата Обама изрекъл на руски "Спасибо" и обещал, че ще учи руски език. Днес предстоят същинските разговори между лидерите на 20-те.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5117 |02.04.2009 Да направиш услуга на Бойко Борисов е по-изгодно, отколкото да служиш на закона . 7| 5109 |01.04.2009 Сините хладнокръвни към решението на ВКС . 8| 5777 |01.04.2009 Барак Обама каца за час в България . 3| 4954 |01.04.2009 Ал. Балкански: Срещу пари държавата иска да ми прекръсти цирка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads