Реклама / Ads
9| 5522 |19.07.2010 НОВИНИ

2000 лв. глоба, но не отнемат книжка

.
Над 2000 лева може да скочи глобата за шофьор, сниман да кара с 80 или повече километра в час над разрешената скорост.
 
Но той няма да загуби книжката си, пише днес 24 часа. Тази промяна ще влезе в Закона за движение по пътищата, ако наесен парламентът я одобри като част от пакета промени, представени тези дни в комисията по безопасност на движението. В проекта глобите скачат двойно. При превишение на скоростта освен глоба от 500 лв. за всеки 1 км отгоре ще се плащат по 20 лв. Така при скорост 130 км/ч и ограничение 50 км/ч, ще платите 2100 лв. Но пък, ако въведат бързото плащане на сниманите нарушения, няма да изгубите нито точка от талона си.

Глобите за джигити скачат над 2 бона, но им оставят книжките

Тръгвате с новата си спортна кола за морето и натискате газта до дупка, представяйки си как вече се разхождате боси по плажа. Стрелката на километража ви подминава 130 километра при ограничение 50 км/ч и само секунда след като задминавате радар с камера, преди още да сте излезли от града, автоматично се разделяте с цената на хубава едноседмична почивка на Черноморието, или 2 хил. лева. Тези солени санкции ще станат факт, ако наесен парламентът приеме новия проект за промяна на Закона за движение по пътищата, който представи преди дни МВР. В предложенията е записано освен глобите за скорост да скочат двойно - до 800 лева, за всеки километър над 50 пътният джигит да плаща още по 20 лева. Добрата новина за каращите по-бързо от разрешеното обаче е, че когато ги снима камерата в нарушение, ще се отървават само със солена глоба. Т.е. няма директно да им вземат книжката или да им надупчат талона с отнети 15-16 контролни точки само от едно нарушение. Това ще стане, ако се приеме предложението за доброволно плащане на глоба за заснето нарушение.

Малко скъпи "моркови" и повече "тояги" за пияни, неправоспособни и млади шофьори е подготвило МВР в проекта, полу на шега коментират пътните експерти. Те обаче са изчислили, че ако всички мерки сработят, поне 500 души по-малко ще бъдат убити на пътя.  Най-брутални са санкциите за пияните, като някои от шофьорите вече няма да имат право да близнат дори капка алкохол. За втори път в проектозакон се записва младите водачи и тези, които возят пътници, да се глобяват при концентрация на алкохол над 0,2, което на практика значи, че и половин чаша бира ги прави нарушители. Първия път, когато това предложение бе подложено на обсъждане, много от депутатите и специалистите го отхвърлиха, защото това значело, че се забранява и бозата на шофьорите. Секретарят на комисията по безопасност на движението Алекси Кесяков обаче в отговор припомня, че и в момента в действащия закон е записано, че шофьорите нямат право да употребяват никакъв алкохол, просто границата за наказанието е малко изместена.

"Представете си, че срещу вас на пътя лети със 100 км водач, пийнал една бира. Дали няма да се чувствате застрашени", питат специалистите. В близо половината европейски страни, сред които и първенците по безопасност на пътя Холандия и Франция, имало подобна нулева толерантност към пияните на пътя. Заради народопсихологията у нас обаче е много малко вероятно по ниския праг на алкохолни промили да се приеме, категорични са експерти от междуведомствената комисия, която пише промените в закона. Пияните, които откажат да духат на дрегер или да им се вземе кръв, досега можеха да останат без книжка до 6 месеца, но в проекта се предлага това ограничение да отпадне и те да нямат право да сядат зад волана до 12 месеца. С доста по-голям процент на вероятност да влезе в сила е предложението на МВР и прокуратурата голяма част от пияните водачи, спипани с между 1,2 и 1,8 пломила алкохол в кръвта, да се спасят от наказателно преследване и съдебен процес, като получат само глоба и отнемане на книжката.

Магистрати подчертават, че това изменение ще узакони и без това прилаганата практика след скъпи и дълги процеси почерпените зад волана вместо присъда да получават само глоба. Освен това, ако прокурори и съдии се отърват от огромния брой подобни случаи, те ще могат да се съсредоточат в събирането на доказателства и вкарването в затвора на истинските бандити, смятат юристи. Почти сигурно е още, че двойният скок на глобите също ще се случи още наесен. Въпреки че вътрешният министър Цветан Цветанов подчерта, че шофьорите нарушители няма да пълнят бюджетните дупки, не само управляващи, но и опозиция смятат, че ако се бръкне по-дълбоко в джоба на българина особено в криза, той може да се откаже да гази закона на пътя. Идеята на правителството е с парите на шофьорите нарушители да се пълнят дупките по пътищата и да се купуват още камери, които изцяло да заменят катаджиите в храстите.

"Не искаме вдигане на данъци, които засягат всички, глобите се увеличават само за нарушителите. Всеки, който спазва правилата, няма да даде нито стотинка, а ще се чувства по сигурен на пътя", мотивира по-солените глоби зам.-директорът на Охранителна полиция комисар Алекси Стратиев. Друга много важна мярка е скокът на наказанията за собствениците, които си давата колите на пияни и шофьори без книжки. Те ще плащат до 1000 лв., всеки път когато дават оръжие в ръцете на убийците на пътя, настояват от МВР. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5264 |31.05.2010 Отнемат 1400 шофьорски книжки на нарушители . 26| 5152 |23.04.2010 Четем по 0,5 книжка на година, превръщаме се в полуидиоти . 0| 5315 |16.03.2010 Ал. Цветков: 300 лв за шофьорска книжка! Край! . 1| 4654 |07.01.2010 Пиян циганин без книжка помете 10 коли с Мерцедес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads