Реклама / Ads
52| 5398 |12.12.2008 НОВИНИ

2000 студенти се събраха на мирно шествие в памет на Стоян Балтов

.
В протестите се включиха ректори, преподаватели и колеги. Просветният министър Даниел Вълчев - не. Всички поискаха Студентски град да се превърне в спокойно място, а виновните за трагедията да получат справедливо наказание.
 

 

Студентите от Медицинския университет в София организираха днес протестно шествие срещу насилието и корупцията в Студентски град, довели до убийството на колегата им Стоян Балтов в края на миналата седмица.

Студентите се събраха в 10.30 часа пред зала „Христо Ботев" в Студентски град. Протестното шествие срещу насилието на територията на квартала, в който смъртта си намери студентът по фармация Стоян Балтов, бе водено от ректора на Медицинския университет проф. Ваньо Митев. То  премина покрай дискотека „Амнезия", мястото на трагичния инцидент, и спря пред сградата на община „Студентска”. Участваха и ректори на други университети, представители на Българския лекарски съюз, Българския червен кръст, Съюза на фармацевтите в България, синдикалисти.

Просветният министър Даниел Вълчев не присъства на шествието. Попитан преди ден за обвиненията на майката на починалия студент, че не е обявил минута мълчание на студентския празник 8 декември, той отговори, че каквото и да каже една майка, загубила детето си, то трябва да й бъде простено. 


Студенти срещу смъртта, да ги подкрепим!

 

Български момчета и момичета излязоха днес на протест. Посланията са срещу корупцията и насилието. Шествието бе в Студентски град. Това отдавна не е мястото, където академичната младеж придобива знания и където обявите за вечерни забавления са равни на обявите за научни дискусии и семинари. Може и да е било някога, но днес не е. Кампуса се е превърнал в царство на порока, място разгулно и противно, място за луди печалби, престъпления и подмяна на ценности, място на успялата мутризация и чалганизация.

Трябва да сме откровени: тези протестите не са плод на българската цивилизация. Колкото до културата на протеста, тя очевидно имитира нещо чуждо, защото наша такава няма. Мотивацията също не е добре осъзната, а е плод на емоция – смъртта на студента Стоян Балтов. Младежът бе грозно убит от свои връстници рано сутринта на 5 декември, близо до дискотека „Амнезия”. Беше пребит от 5-6 души, от които полицията задържа двама. Единият обаче бе пуснат под гаранция от 500 лв. Но все пак нещо се случва, все пак някой се събужда, проглежда и не харесва живота такъв, какъвто ни го налагат.

„Как министърът на образованието не го беше срам на 8 декември да честити празника и да не каже една дума за убития студент Стоян Балтов. Как не го беше срам да не поиска една минута мълчание." Тези горчиви думи изрече майката на Стоян – Зарка Димова. „Младите трябва да се вдигнат и да пометат всички министри, убийци, които ни управляват. Младите трябва да уеправляват тази държава!” – призова още тя.

Срещу корупцията и насилието, които убиват е единствено правилното послание за днешните, евентуално и за последващите протести. Сигурно е обаче, че чуваемост от страна на управляващите и на политическата класа няма да има. Няма и как да стане, тъй като нашите политици не са лица от бъдещето, а сенки от миналото. Реакциите им са неадекватни. Те мечтаят за едно единствено нещо: повярвайте ни още веднъж и ни дайте възможност още един път да упражняваме властта. Пък после... Чакайки нашето благоволение премиерът гостува в „Денсинг старс”, където се задява с Бойко Борисов като го предизвиква на туист. Президентът ловува, разчитайки, че вълшебното му килимче „Българската Коледа” е перпетуум мобиле. Опозицията се опитва да се спаси с изкуствено дишане по метода уста в уста, за да успее да додрапа до следващия парламент, а ако докопа и парче власт покрай Бойко Борисов – направо супер.

Т.нар. „политически елит” не каза и дума по повод смъртта на Стоян Балтов. Не призна капчица вина, не отрони думи на съпричастност към почерненото семейство. И това не е случайно. Ние сме все още общество, което се бори със смъртта, което лети надолу. Не съществува нито един морален лост, който да спре това падане. Остава надеждата Европа. Пътят на спасението обаче минава през поуемняване на българските граждани. Само тогава ще можем да взискваме от нашите политици, а не да ги гледаме със страхопочитание. Само тогава ще можем да заявим отвращението си от полицейския модел, който ни пробутват.

Младите са тези, които могат да направят първите крачки, да преминат границата между миналото и настоящето, а след това да тръгнат и към бъдещето. Сега бъдеще няма, има опит за оцеляване.

Да подкрепим младите хора, които казаха „Баста!”. Те са единствената надежда. Можеха и те да заминат, да потърсят справедлив живот и спасение, защото животът е един. Но още са тук, още вярват, че нещо може да се промени. Че има смисъл да отхвърлиш смрадта в името на свежото утро. Нека научат първия урок на отстояването. Пълен напред! – е девизът днес.

С вас сме!

Frognews.bg

mirno_shestvie9.jpg
mirno_shestvie1.jpg
mirno_shestvie4.jpg
mirno_shestvie5.jpg
mirno_shestvie8.jpg
mirno_shestvie.jpg
mirno_shestvie6.jpg
Снимки Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6899 |07.09.2008 Полицията в Пловдив арестувала мирно и тихо, по закон . 94| 4967 |22.07.2008 ДСБ: България е пред национален крах в мирно време . 0| 5313 |23.05.2008 Наши студенти печелят призове по европейско право . 9| 4902 |19.05.2008 Български медии от чужбина се събраха в Мадрид; не искат Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads