Реклама / Ads
10| 5070 |14.12.2013 НОВИНИ

2014-та - годината на трима премиери и протести

.
В навечерието на Коледа и Нова година трима анализатори правят равносметка на отиващата си 2014 година. В студиото на „Факторът Кошлуков" на ТВ7 акцентите на политическата 2014-та поставиха Валерия Велева, Димитър Димитров и Иван Сотиров. С какво ще запомним отиващата си 2014 година?
 

Според Иван Сотиров - 2014-та ще я запомним като годината на упадъка. Според журналиста Валерия Велева - с това, че за първи път България има трима различни премиери в рамките на една и съща година.

Що се отнася до протестите в страната, които съпътстват политическите събития от лятото насам, Валерия Велева по-скоро отправи критика към протестиращите като заяви: „Тези протести нямаха кауза. Протестите не родиха лидер и това е един от недостатъците на тези протести. Ние, наблюдателите казахме - ако тези протести не родят алтернатива, не родят свои говорители, свои лидери, те са обречени на неуспех."

На това Сотиров репликира, че няма политически елит в България, който да отговори на протеста. Има тотална криза на политическата система, категоричен бе той. В този контекст упреци бяха отправени и към Реформаторския блок и десницата изобщо. Според бившия зам.-шеф на СДС Иван Сотиров за тези 25 години в Българя не се появи истинска десница.

Нямаше никакъв проблем да имаше десница, въпрос на стечение на обстоятелствата, заяви от своя страна Димитър Димитров. И тримата се не виждат Реформаторския блок като алтернатива. Димитър Димитров вида коалицията такава коалиция като генератор на политики с демократчен популизъм.

В момента те не излъчват такива политики, защото има вътрешни битки за власт. Реформаторският блок има несъвместимости, посочи слабостите на дясната формация Валерия Велева. Според нея има битка и между двете дами в РБ - Надежда Нейнски и Меглена Кунева.

Реформаторите не излъчват дори стабилност, не се излъчва перспектива за стабилност, допълни Велева.

Не е проблем, че има битка вътре в партията. Това го има навсякъде. Проблемът е морален. Не можеш да се хванеш с Даниел Вълчев и Меглена Кунева, които са били до вчера в правителството на Сергей Станишев, а сега се явяват като алтернатива, посочи Иван Сотиров.

В България трябва да има истинска десница, но за това трябва да се търси обединение, а не надхитряване, заяви Иван Сотиров. При отсъствието на солидна десница, която да реагира, тези псевдонационалистически партии ще пробият и това ще бъде голям проблем, смята още Сотиров.

Хипотезата ГЕРБ да се яви като новата голяма дясна партия също не издържа в коментарите на тримата анализатори.

Според Валерия Велева, 2014-та е и годината, в която ГЕРБ слиза от власт и твърде трудно се опитва да влезе в калъпа на опозиционна партия. Те за първи път са опозиция и твърде трудно, в сравнение с другите партии, които от управляващи са станали опозиция, се случва този преход, коментира Велева. Според нея на ГЕРБ предстои да се трансформира в нормална опозиционна партия и, по думите й, това е начинът ГЕРБ да се превърне в нормална партия.

В оценката си на работата кабинета само Велева изрази по-мека позиция.
Кабинетът мина критичната точка и показва все повече и повече стабилност, коментира Валерия Велева. Премина се в онзи стандартен режим, в който се разпределят благата, каза от своя страна Димитър Димитров в коментар на работата на кабинета. Това управление е вредно за страната, категоричен бе Иван Сотиров.
На мен много ми се иска през следващата година да намалее ожесточението и напрежението в обществото. Но това няма да се случи заради това, че виждаме в предизборна кампания, заяви в заключение Валерия Велева.

Какво ще се случи с „Атака" след скандалите с пътуванията на Волен СИдеров?
Според Валерия Велева политическото бъдеще на „Атака" е застрашено сериозно и скандалите ще рефлектират катастрофално върху „Атака".
Димитър Димитров пък предположи, че Валери Симеонов ще вземе малък превес пред „Атака" на изборите през май.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5574 |10.12.2013 Трима лекари ще разследват смъртта на дядо Кирил . 7| 6717 |09.12.2013 Мария Илиева стана "Жена на годината" . 17| 5187 |26.11.2013 Орешарски кани двама премиери в София . 2| 5258 |13.11.2013 Трима бият иракчанин, той друг мъж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads