Реклама / Ads
24| 5083 |12.04.2011 НОВИНИ

2/3 от българите едва свързват двата края

.
Българските домакинства все още не усещат излизане от кризата.
 

Две трети (66%) едва свързват двата края, показват данни от социологическо изследване на Институт "Отворено общество". Преди година делът на хората, описващи с това определение финансовото си състояние, е бил 61%. Всеки пети българин (21 процента) мизерства. Делът на най-засегнатите от кризата се запазва на същото ниво като преди година и е един от най-високите в Европейския съюз. Цели 44 на сто ограничават разходите си за ток, вода и отопление, за да връзват семейните сметки. Преди година делът им е бил 50%, но спрямо миналата есен е нараснал с 2 процентни пункта. 36% пък отлагат покупката на дрехи и обувки. Това е с 1% повече, отколкото миналата есен. Седем на сто не се хранят редовно поради липса на пари.

От началото на миналата година почти всяко второ българско домакинство е било засегнато от кризата. Повечето от хората са имали временни затруднения, но 10 на сто от българите са изпаднали в траен недоимък. 20% се лишават от лекарства. "Негативните ефекти от кризата ще влияят по-дългЩе усетим края на кризата след година

“Негативните ефекти от кризата ще влияят по-дълго върху българските домакинства, отколкото върху икономиката като цяло”, коментира изпълнителният директор на Институт “Отворено общество” Георги Стойчев. Според него ще е необходима поне година след края на кризата, за да усетят хората положителна промяна в личните си финанси. “Ако в дългосрочен план кризата би могла да изиграе оздравителна роля върху икономиката (например чрез отпадане на неефективни производства), то за домакинствата кризата създава дългосрочни рискове. Защото децата, които днес са отпаднали от образователната система заради кризата или пък хората, които днес не са получили адекватно лечение заради това, че не могат да си го позволят, изпадат в дългосрочна кризисна ситуация”, поясни Стойчев.върху домакинствата, отколкото върху икономиката", коментира изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев.

Една пета от българите мизерстват

Натискът на икономическата криза върху домакинствата остава висок, въпреки че вече има сигнали за начало на възстановяването. Това показва социологическо изследване на Институт “Отворено общество”, осъществено с подкрепата на Световната банка. Цели 44 на сто от българите в момента са принудени да ограничават разходите си за ток, вода и отопление. Точно преди година делът им е бил 50 на сто, но спрямо данните от октомври м. г. делът на хората, които изпитват затруднения с изплащането на комуналните услуги, се е увеличил с 2%. Значителен е и делът на българите, които отлагат купуването на дрехи и обувки, въпреки че им трябват. Цели 36 процента от нашенците пестят от тези стоки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4961 |04.04.2011 Последен шанс да евакуираме българите от Либия . 3| 4790 |02.04.2011 Външно към българите в Либия: Прибирайте се! . 13| 5424 |30.03.2011 Лечков: Залагам и двата си хотела, че няма да ме осъдят . 8| 5483 |29.03.2011 Броят българите зад граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads