Реклама / Ads
8| 6276 |26.01.2015 НОВИНИ

2/3 от течността за чистачки на пазара е с метанол, вместо с безвредният етанол

.
Продават се концентрати със силно завишени количества от токсичния алкохол
 
При тревожно занижени изисквания, на пазара у нас се предлага течност за чистачки, съдържаща огромни количества токсичен метанол, се посочва в статия на в. „24 часа”.

За да се предпазим трябва да се внимава с бутилките, на които пише, че  основната  добавка е метанол. На етикета трябва да има рисунка на череп с кости - това значи, че течността е силно отровна, тоест е произведена от метанол. Друга рисунка на пламък посочва, че въпросната течност е леснозапалима. Сред мерките за безопасност влизат и тактилни (релефни) знаци, които информират за опасността незрящите хора. Задължителна е и т.нар умна капачка, която не може да се отваря от деца.

У нас тактилните знаци и защитените капачки масово се пренебрегват от производителите, пише още „24 часа”. Почти всички фирми продават метанолова течност за чистачки в бутилки, в каквито е и минералната вода.

Формално те не нарушават закона, защото изискванията у нас са тревожно занижени. Някои фирми например продават опаковка по-малка от литър, но в концентрата има над 30% метанол. Други пък продават течността за автостъкла в пластмасови бутилки като за минерална вода, без капачката да е защитена за отваряне от деца. А на етикета е показано, че метанолът е под 20%. За справка по здравните норми метанолът е опасен, ако надхвърля дори 3 % в течността.

А у нас се продават „законно" с 10 пъти по-високо съдържание. Макар и с висок риск от отравяне, 2/3 от течността за чистачки на пазара е с метанол, вместо да се използва безвредният етанол. В интернет и в магазините токсична метанолова течност за автостъкла почти винаги е на промоция. Производители на опасната за здравето течност има и в Долно Камарци, и в София, Русе, Пазарджик, Бургас и къде ли не. Защото печалбите от метанола са доста големи.

В материала се дава пример със ситуацията в САЩ, където се взимат сериозни мерки срещу метанола.  Там има национален телефон, който директно свързва потърпевшия с най-близкия център за контрол на отравяне. Отсреща на горещата телефонна линия експерти по отравяне  дадат инструкции. В редица европейски държави също вече изключват продажбата на метанол в стоки на дребно. Освен регулаторната рамка на ЕС всяка страна допълнително сама ограничава употребата на опасния метилов алкохол в бита, коментира д-р Бисер Георгиев, специиалист по вътрешни болести пред „24 часа”.

Той дава и няколко примера: Дания, където използването на метанол се регулира от 33 законодателни наредби е въвела горещ телефон Poison Control с незабавни указания какво да се предприеме в случаи на токсични отравяния. Италия, Полша и Финландия са за по-големи ограничения в използването на метанол в домакински продукти и за забрана да се продават стоки за широко потребление, съдържащи над 3% метанол. Течностите за чистачки изцяло попадат в тази категория, посочва лекарят.

А последиците от метанола са тежки - главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, смърт. Той може да попадне в организма през кожата при допир и при вдишване, когато вентилационната система на колата вкарва токсичните пари в купето.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6724 |23.01.2015 Отваряйте очи на четири! Фалшиво евро (20) залива пазара . 6| 6214 |12.01.2015 Животоспасяващи лекарства изчезнаха от пазара . 2| 5290 |27.11.2014 Турска бизнес делегация проучи пазара в България . 0| 4715 |11.11.2014 Девойката, дала на приятелите си течност за чистачки, отива на съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads