Реклама / Ads
10| 5114 |24.05.2020 НОВИНИ

На 24 май премиерът накара Горанов да похвали ниското ДДС за книгите, докато инспектират шосе

.
Владислав Горанов и Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов накара финансовия министър Владислав Горанов да похвали по-ниското ДДС за книгите. Сцената се разигра, по време на обиколка в пазарджишкия регион. Както е известно Горанов е твърдо против намаляването на данъка и дори извади множество аргументи за това.
 

На празничния 24 май премиерът Бойко Борисов реши да инспектира пътя Пловдив – Пазарджик. В лъскавото возило Борисов повози Горанов и кмета на Пазарджик Тодор Попов. Стана ясно, че основната цел на мероприятието е да се отчетат инфраструктурни успехи, а групата ще посети и Велинград. Пътуването и коментарите се излъчваха и този път на живо в страницата във „Фейсбук“ на премиера.

 

Малко след 9 часа триото слезе за разговор с репортери. Журналист използва датата 24 май и се поинтересува кога ще стане факт намаляването на ДДС за книгите. Премиерът отвърна, че се чака второто четене в парламента и потвърди, че налогът ще падне от 1 юли. После подкани Горанов да обясни мотивите. "Намаленото ДДС евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите. По принцип ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността. Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий", каза Горанов. И двамата се усмихваха, демонстрирайки добро настроение.

 

Припомняме, че само преди седмица министър-председателят го скастри задочно, като обясни, че му има доверие, но му е началник. Борисов добави тогава, че който не е съгласен, следва да подаде оставка.

 

Премиерът отчете, че пипането на ДДС на данъци, на приходи, е абсолютна грешка. "Аз нямам колебания в това. Когато Менда Стоянова, Горанов казват, че това е грешка. Казах да, но мога да поема тази политическа грешка до края на 2021 г.- намаляването на книгите и на ресторантьорите и хотелиерите, защото ги затворихме напълно по време на кризата. Мога да поема политическия риск за едно неправилно решение", каза Борисов.

 

Помолен да коментира новия политически проект на Мая Манолова Борисов каза: „Толкова добре я познавам, че не искам да я коментирам. Тя е била какво ли не“.

 

Борисов отиде във Велинград, където посети местни училища.

След това премиерът поздрави учителите и всички българи за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отново чрез пост във „Фейсбук“.

 

"Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! С чувство на национална гордост се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, благодарение на което днес се изразяваме свободно на родния ни език и сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава. С дълбоко уважение и благодарност се обръщам към всички, които като достойни техни последователи, продължават и в настоящето да работят всеотдайно за развитието на просветата и културата в България. Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици. Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник!", се казва в поздрава му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6151 |22.05.2020 Борисов, Нанков и Горанов с джипа проверяват ремонтите по ВиК мрежата в Перник . 0| 5052 |22.05.2020 БСП: Горанов да каже трябва ли актуализация на бюджета заради промените в ДДС . 1| 9892 |21.05.2020 Тръгнаха слухове - Симеон Дянков сменя Владислав Горанов . 0| 8991 |20.05.2020 ДБ искат оставка на Горанов и закриване на бутафорната парламентарна комисия на Йордан Цонев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads