Реклама / Ads
3| 5249 |10.11.2010 НОВИНИ

24 нови наркотици заливат Европа легално

.
Рекорден брой нови наркотици са официално отчетени през 2009 година в Европа, сочи годишният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Повечето от тях са синтетични и се продават напълно легално, тъй като не са в списъка с наркотичните вещества.
 

Това са така наречените лидълхай. Хит сред младите е веществото мефедрон, което наподобява амфетамините, а голяма част от страните в Европа са започнали процедури за вкарването на мефедрона в списъка със забранените наркотици.

Увеличава се и употребата на “спайс” – растителни продукти за пушене, комбинирани с синтетични канабиноиди. Законните дроги могат да се намерят както в онлайн магазини, така и в “офлайн” магазини. Проучването показва, че 170 онлайн магазини продават легални наркотици и халюциногени гъби. Появата на все нови и нови вещества, извън забранителния списък налага бързи мерки от страна на европейските страни, обясни Момчил Василев от Националният фокусен център за наркотици и наркомании.

Хероинът остава най-сериозният проблем пред Европа. Близо 1 млн. европейци се лекуват от зависимост към хероин. В България употребяващите са близо 20-30 хиляди, а смъртността в страната ни в следствие на свръхдоза е една от най-високите на Стария континент. Увеличението на смъртността сред наркозависимите се дължи на рисковото ползване на наркотици и увеличение на възрастовата граница при ползващите. Средната възраст на смъртността в България е 30 години. В някои от европейските страни тя стига до 47 години.

Наблюдава се и увеличение на ползването на кокаин и синтетична дрога – екстази и амфетамини. Изследването показва, че в страната 30-35 хиляди души са ползвали кокаин през миналата година, а 25 хиляди са опитвалите млади хора. Най-много случаи на смърт заради свръх доза кокаин – 1000 души са регистрирани във Великобритания. В България те са единици. Конфискуването на кокаин е намаляло през миналата година. Това се дължи на новите методи за контрабанда на белия прах – кокаинът се “имплантира” в дрехи и пластмасови изделия, откъдето се извлича отново. Най-разпространен е в Испания и Италия.

Близо 30 хиляди българи са ползвали екстрази през последната година, сочат данните. Малко повече – близо 35 хиляди са тези, които са употребявали амфетамини. В европейски мащаб 1.5 млн. души признават, че са “шмъркали” през миналата година, а 2.5 млн. – са опитвали поне веднъж в живота си. Чехия пък е един от най-големите производители на амфети, а основната му употреба е в северните страни.

Притеснителна е тенденцията за увеличение на употребяващите амфетамини в България. Наркотикът е изключително евтин, но също толкова опасен. Той е една от любимите дроги на тийнейджърите именно заради ниската си цена, силно действие и относително голямата достъпност.

Най-сериозен процент от европейците са опитвали канабис – 75.5 млн. души. 23 млн. са пушили трева в последната година, а 17 млн. са младите между 15-34 години, които са употребявали. И България следва тази тенденция – 450 хил. души са пробвали трева поне веднъж, 170 хил. са пушили в последната година, а 120 хиляди са младите хора, които употребяват канабис. Това прави 6% от младите хора. Според Василев процентът не е реален и реално употребяващите са 10% от младите. В Европа пък близо 3 млн. души пушат трева ежедневно, в нашата страна те са между 8-15 хил. души.
Изводите на доклада сочат, че хероинозависимите се преориентират към кокаина, чиито употреба расте, заедно с тази на екстазито и амфетамините. Увеличава се и възрастовата граница на употребяващите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5640 |31.10.2010 Митнически шефове купонясвали нелегално в служебни бази . 3| 5095 |19.10.2010 Темата за бедността център на дебат в Европарламента . 21| 5337 |09.10.2010 България - данъчният рай в Европа . 6| 6564 |29.09.2010 Еднакви глоби за всички шофьори в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads