Реклама / Ads
3| 3754 |30.09.2019 НОВИНИ

25-хиляден митинг разтресе Москва, искат свобода за политическите затворници

.
”Грани.ру”
Вчера на проспект „Сахаров“ в Москва се състоя разрешен митинг в подкрепа на арестуваните и съдени участници в т. нар. московско дело и за освобождаване на политическите затворници в Русия.
 

Въпреки опитите на МВР да омаловажи събитието, по официални данни протестиращите са били не по-малко от 20 000 души. Организаторите и независими преброители сочат числото 25 000 противници на Путиновия режим.

 

Леви и десни, либертарианци и социалдемократи се събраха под лозунги срещу задушаването на свободата на печата и на словото, срещу терора на омоновците и „национал-гвардейците“, срещу арестите и съдебните процеси срещу обществено активни личност. Речи произнесоха доскорошните подсъдими по „московското дело“ Алексей Миняйло, Даниил Конон, Владислав Барабанов и Валерий Костенок. Говориха и опозиционните политици Алексей Навални, Юлия Галямина, Любов Собол, Иван Жданов, Максим Резник, Михаил Светов и др.

 

Масовите протести и високата степен на обществена мобилизация са факторите, повлияли върху репресивния апарат, за да смекчи преследването на инакомислещи и да прекрати съдебните разправи с обществени активисти. Ораторите призоваха гражданите да продължат борбата за освобождаване на политическите затворници, да присъстват на откритите съдебни процеси, да участват в бдения пред президентската администрация.

 

Водещият лозунг бе „Отпускай!“ („Освобождавай!“) като продължение от предишните митинги през август, когато лозунгът „Допускай!“ („Допусни!“) настояваше да бъдат допуснати в изборите за местна власт в Москва представителите на оозиционни политически сили и на граждански сдружения, които бяха дискриминирани при регистрацията на кандидатите под фалшив претекст и с измислени бюрократични спънки.

 

Другите лозунги бяха „Лустрация!“, „Путин е крадец!“, „Един за всички, всички за един“, „Свободата е по-добра от несвободата!“.

 

По "московското дело", стъкмено след протестите на 3 август, присъди от 2 до 5 години получиха: Константин Котов, Владислав Синица, Иван Подкопаев, Евгений Коваленко, Кирил Жуков, Данил Беглец и Павел Устинов. Устинов бе освободен срещу подписка, а жалбата му се гледа днес от апелативен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3923 |23.07.2019 Ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение по повод 77-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров . 20| 7863 |17.07.2019 Ето го пловдивчанинът Кристиян, който разтресе държавата с хакването на НАП . 1| 4100 |02.05.2019 Жена е убита на митинг срещу Мадуро . 1| 3855 |01.05.2019 Промени в движението в София заради митинг-шествие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads