Реклама / Ads
7| 6570 |12.11.2014 НОВИНИ

250 000 лв. на влог от имот и развод – гарантирани

.
По-висока защита - до 250 000 лв., за определени банкови влогове предвижда проект за нов закон, публикуван вчера на сайта на финансовото министерство. Тя ще важи за депозити, в които се влагат средства от продажба на жилище, изплащане на обезщетение, след развод или пенсиониране. Гаранцията обаче ще важи само за 3 месеца след превода на парите.
 

За всички останали влогове под защита остават 196 000 лв., информира Труд.

 

С проекта за нов закон за гарантиране на влоговете ще бъде въведена Директива 2014/49 на ЕС, уточни финансовото министерство.

 

От 1 януари догодина гарантираните влогове ще се изплащат в срок от 7 дни, предвижда проектът. Остава опцията този срок да започва да тече след отнемането на лиценза на банка, както е сега, но се дава и нова възможност - това да става след решение на БНБ, че трезорът не може да изплати депозитите поради лошо финансово състояние. Това решение на БНБ трябва да се вземе не по-късно от 5 работни дни, след като е станало ясно, че банката не е изплатила изискуеми влогове.

С евродирективата се слага защита и за влоговете с преференциални лихви, които досега не се гарантираха от държавата. Тази промяна също е включена в проекта за нов закон, но няма да важи за вложителите в КТБ, защото ще влезе в сила от догодина.

Вноските на банките в гаранционния фонд ще се формират по различен начин от 2016 г. Те ще се определят от БНБ пропорционално на степента на риска за всяка банка и ще се изчисляват върху размера на гарантираните влогове за предходната година. Сега трезорите внасят във фонда 0,5 на сто от цялата си влогова база.

 

Междувременно от фонда за гарантиране на влоговете в банките вчера напомниха, че преференциалните депозити, които банките обявяват, също са защитени по закон.

Причината са множество запитвания от вложители в КТБ. От фонда изброиха този вид продукти в банката, чиито ползватели трябва да са спокойни за парите си -„Преференциален безсрочен депозит”, безсрочен депозит „Плюс”, срочен депозит „4x4”, безсрочен депозит „Евролев”, стандартен срочен депозит и преференциален депозит с издаване на поименен сертификат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4704 |11.11.2014 Миков: Фондът за гарантиране на влогове може да се попълни от БНБ . 12| 5202 |06.11.2014 От 4 декември изплащат гарантираните влогове на вложителити в КТБ . 0| 4561 |06.11.2014 Свързват данните от Търговския и Имотния регистър по електронен път . 0| 4500 |05.11.2014 МС върна имоти на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads