Реклама / Ads
0| 4776 |19.07.2015 НОВИНИ

26 души от 5 населени места са имали контакт със заразеното с антракс месо

.
26 души от 5 населени места са имали контакт със заразеното с антракс месо. Всички хора са издирени и са на антибиотик. Пътят на млякото, което е давала кравата, обаче не е проучен. Това казаха близки на починалия от болестта мъж, съобщи НТВ.
 

Притесняваме се като минаваме по пътя. Нищо никой не казва какво е. Преди няколко дни всички се събрахме да погребем този мовек . Всяка сутрин идват да взима млякото, оплака се възрастна жена.

 

Жертвата се върнаха от паша със заразената крава на 7 юли. При влизането в обора, тя  припаднала и умряла. От носа на кравата  потекла кръв. Собственикът веднага решил да я заколи и  да подари месото. Обадил се на ветеринарната лекарка да отпише кравата. Тя не е отишла да види какво  е станало с животното. Синът на жертвата казва, че пази още част от  месото и може да го даде за изследване.

 

Шефът на службата за паразитни  болести Тодор Кантарджиев заяви, че опасност има само за тези, които са яли месо, но не са го обработили термично. Същото важи и за млякото .Инкубационният период е кратък, до 72 часа. От човек на човек не се пренася болестта. Антраксните  спори оцеляват до 100 години. След дъжда горният слой на почвата се отнася и когато следва засушаване, животните ядат корените с пръстта, където спорите се запазват, обясни той.

 

Проф .  Бойко Лилков обясни, че антраксът е овладян много успешно в страната. Където е имало, се извършва ваксинация. Пашата там е спряна, животните са под карантина. Хората се лекуват, нещата са овладени . След като се вижда, че има кръв от животното , не би трябвало  месото да се консумира.  Би  трябва да се извика ветеринар, а не да го дават на кланица  за наденица. Животното е заклано в обора и оттам е занесено в транжорната . Собственикът казва, че такова месо при него не е достигнало, обясни той и допълни: Месо, което е от животно, заклано по необходимост , не трябва да де допуска до кланицата . Месото е проследено до колкото е възможно. От 4-5 човека  са взети наденици. Другото месо е изконсумирано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4578 |14.07.2015 Местан за БНБ: Дискредитирате избора още в зародиш . 0| 6054 |10.07.2015 Местан поиска да се ръкопляска на Борисов . 0| 5051 |30.06.2015 Световната банка: България ще преживее най-големия спад в населението . 0| 4756 |30.06.2015 Атанасов: Полицейско присъствие в малките населени места!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads