Реклама / Ads
0| 3791 |04.01.2017 НОВИНИ

26 са огнищата на птичи грип

.
Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
 

В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Със съдействие на Министерство на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и лица лишени от свобода. На заседанието стана ясно още, че с последните констатирани огнища, ще бъдат унищожени общо 116 308 птици. Констатирани с 26 огнища на заболяването, в 9 области на страната. Това са Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

 

Представителите на МВР съдействат по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“. Беше обсъдено евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.

 

От БАБХ припомнят, че със Заповед № РД 09-1/03.01.2017г. на министъра на земеделието и храните е забранен лова на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за територията на страната. Предстои провеждането на срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участието на официални ветеринарни лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3915 |04.01.2017 Студът и грипът затварят училищата в цялата страна . 0| 3992 |04.01.2017 Още една област с грипна епидемия . 0| 3825 |03.01.2017 Грипът полази и Монтана, обявиха епидемия . 0| 3763 |03.01.2017 Удължават ученическата ваканция на много места заради грипа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads