Реклама / Ads
1| 5444 |24.06.2010 НОВИНИ

3 болници режат вече на 2 смени

.
министър Борисов
Кризата подгони пациентите от провинцията и те вече търсят помощ направо в големите болници главно в столицата. Това констатират директорите на университетските болници “Лозенец”, Александровска и Военномедицинската академия. Болните вярват, че на тези места ресурсите са почти неизчерпаеми и ще получат компетентна грижа. Интересът е главно към по-сложните хирургични интервенции.
 

Вече оперираме до 20-21 часа вечерта, за да смогнем, обясни доц. Любомир Спасов от Правителствена болница, пише в днешния си брой вестник 24 часа. Увеличен е броят на чакащите за операция, но на никого не е отказано да бъде приет, ако се нуждае. “Хората действат прагматично. Идват направо при нас и казват “Търсим помощ”, обяснява доц. Спасов. Той смята, че лимитите, които касата въвежда от 1 юни и които са около 80% от сегашните разходи на болниците, са неправилни.

“Отказах да подпиша анекса на здравната каса”, обяви директорът на “Лозенец”. Ако от НЗОК един ден спрат да плащат и болницата не може да купува лекарства и консумативи, тогава и болните ще бъдат връщани. “Тогава няма да можем да оказваме качествена медицинска помощ”, обобщи доц. Спасов. По-голям е и потокът от пациенти към Александровската болница, потвърди директорът проф. Лъчезар Трайков. Тенденцията е от началото на юни. “Две трети от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница”, обяви здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с активисти от лекарския съюз и директори на болници от страната вчера в София.

Стотината директори освиркаха шефката на здравната каса д-р Нели Нешева, която също присъства. Те поискаха да знаят кога ще си получат парите - 15-20% за март и април, които касата още им дължи, и как да изплащат задълженията си към доставчици, когато ги карат да обслужват 100% пациентите, но ще им плащат 80%. “Вие сте мениджъри и знаете кое да платите и кое не”, отвърна д-р Нешева, на което залата й отвърна с “У-у-у-у!”. В много болници лекарите не са получавали от два месеца заплата, други вземат само половината.

“В моето семейство, ние сме и двамата лекари с моя съпруг, почти не е имало ден, в който да не споделяме неудоволствието си от работното място. Това беше основната причина аз да напусна хубавата си работа и любимите си болни, а те плачат за мен, за да дойда да администрирам - нещо, което не съм правила, но което мисля, че ще направя добре.” С тези думи се обърна към колегите си проф. Борисова. Тя заяви, че повече пари за здравеопазване ще има, когато икономиката живне, но каза, че за преструктуриране на болниците ще бъдат дадени 295 млн. лева. 147 млн. бил обещал министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той обаче поискал до 30 юли точни разчети къде от какво има нужда. Още 148 млн. лв. ще дойдат за високотехнологично оборудване по европейските програми.

Министър Борисова заяви, че ще движи нещата стъпка по стъпка, а първата и най-важната е болничната реформа. Тя трябва да приключи до края на годината. Дотогава трябва да бъде определено според параметрите на националната здравна карта кои болници остават за активно лечение и кои ще са за долекуване. През 2020 г. 2/3 или 3/4 от всички хоспитализации ще са свързани с хронични болести поради застаряване на населението. Това обяснява и защо близо 300 болници у нас ще трябва да се преструктурират за долекуване. (Проф. Борисова е казвала преди, че 130 болници за активно лечение стигат, а сега те са към 430 - бел. авт.) Такива лечебни заведения у нас сега няма нито практически, нито юридически. Статутът им ще бъде уреден в новия закон, който вчера мина на второ четене в здравната комисия. След реформата в болниците следват извънболничната помощ, специализациите, обучението за фелдшери и електронното здравеопазване.

“Нямаме лекари, добрите специалисти напускат страната. След 10 г. ще ни лекуват бабички и дядовци”, каза здравният министър проф. Борисова, като цитира средната възраст на ендокринолозите у нас. Сега повечето са на 40-60 г., но през 2020 г. ще са на 50-70 г. 14% от лекарите в болниците сега са на пенсионна възраст, а 15% са без специализация. С най-малко специалисти е Пловдивско, а най-много са в София. Софийска област пък е с много пенсионери - такива са 27% от лекарите. Рекорда държи Ихтиман с 44%, след него е Елин Пелин с 36%. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5028 |21.06.2010 Режат яко в здравното ведомство . 0| 4897 |11.06.2010 Болниците във ваканция; спасяваме се с бабешки илачи . 0| 5167 |01.06.2010 До месец ясни стандартите за болниците . 1| 4860 |19.05.2010 Три министерства отличници, останалите режат разходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads