Реклама / Ads
25| 8352 |20.12.2012 НОВИНИ

3 доживотни присъди за Килърите

.
Петър Стоянов-Сумиста
Най-тежката възможна присъда – доживотен затвор, получи главата на групата за наемни убийства и изнудване Петър Стоянов – Сумиста. Неговата съдба последваха Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Ася Петрова, прокурора по делото "Килърите", коментира специално за Фрогнюз, че решението не е окончателно, тъй като предстои гледане на делото на втора инстанция, борбата продължава.
 

Бившият спортист получи доживотен затвор без право на замяна от Шуменския съд, предаде Фокус. Шуменският окръжен съд призна Петър Стоянов за виновен в организирането на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. За всяко от трите престъпления съдът постанови доживотна присъда.

За това, че е ръководил организирана престъпна група Петър Стоянов получи присъда от 15 години лишаване от свобода. За подбудителство и помагачество на два побоя и палеж Стоянов получи присъди от 3 до 10 години.

Васил Костов бе признат за виновен в подбудителство и помагачество при убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за което получи две доживотни присъди без право на замяна и една присъда доживотен затвор. Костов ще изтърпи най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.

Съдът призна Георги Вълев за виновен, че е подбудител за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев, за които получи присъди доживотен затвор без замяна. За това, че като подбудител е склонил причиняване на телесна повреда на Петър Лупов, бе осъден на 3 години лишаване от свобода, а за склоняване към телесна повреда, причинена на Али Салем Али - 4 години лишаване от свобода. За това, че е държал боеприпаси бе осъден на 4 години лишаване от свобода. За извършване на банкови сделки без разрешение – 8 години лишаване от свобода, глоба 8000 лв. и конфискация на 97 000 евро, 15 000 лв. Вълев бе признат за невинен, за това, е склонявал да се запали автомобила на Петър Лупов.

Присъдата на Георги Вълев е до размера на най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна, като се присъединява глоба от 8000 лв. и конфискация на 97 000 евро 15 000 лв. Присъдата ще се изтърпи в затвор от закрит тип.

Янко Попов бе признат за виновен в помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи присъда от 17 години, както и за участие в организирана престъпна група, за което бе наказан с присъда от 7 години лишаване от свобода. Попов ще изтърпи 17 години при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

Петър Атмаджов бе признат за невиновен за това, че е улеснил Владимир Филев да умъртви Петър Лупов, че е бил помагач при убийството на Румен Рачев, че е бил помагач при причиняването на телесна повреда на Петър Лупов и за това, че е улеснил палежа на автомобила на Петър Лупов. Съдът го призна за виновен за това, че е извършител в съучастие на телесна повреда на Али Салем Али, за което получи 3 години лишаване от свобода, както и за държане на боеприпаси и оръжие - 4 години лишаване от свобода. Общото наказание на Петър Атмаджов е 4 години лишава не от свобода при първоначален общ режим в затворническо заведение от открит тип.

Съдът призна Райчо Стойнев за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев, за което получи 15 години лишаване от свобода, както и за придобиване на боеприпаси, за което присъдата е 3 години лишаване от свобода. Общото му наказание е 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване в затворническо заведение от закрит тип.

И шестимата обвиняеми по делото - Петър Стоянов, Янко Попов, Васил Костов, Райчо Стойнев, Петър Атмаджов и Георги Вълев поискаха да бъдат оправдани, тъй като участията им в престъпленията не са доказани.

Съдът постанови още Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райчо Стойнев да изплатят различни суми – от 5000 до 400 000 лв., на гражданските ищци.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок през Апелативен съд-Варна. Предвид обявените присъди съдът потвърди мерките за неотклонение на шестимата да подлежат на обжалване в 7-дневен срок също пред Апелативен съд-Варна.

Делото започна на 27 юни 2011 г. и протече в 150 дни до 29 ноември 2012 г. Разпитани са близо 150 свидетели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4873 |16.12.2012 Иззеха незаконно оръжие и боеприпаси от дома на подсъдим по "Килърите" . 12| 5018 |06.12.2012 Лазар Груев иска отмяна на доживотния затвор без право на замяна . 14| 7293 |30.11.2012 Отмяна на доживотния затвор - "за" и "против" . 3| 6584 |29.11.2012 "Килърите" ясни преди Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads